ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională din Croația, țară preponderent catolică, a decis vineri că persoanele de același sex care trăiesc în uniuni civile vor putea primi copii în plasament familial, informează AFP, citată de Agerpres.

Sesizată de mai multe persoane care au contestat legea plasamentului familial, Curtea Constituțională din Croația a constatat că legislația în vigoare ar produce „efecte discriminatorii” în cazul homosexualilor care trăiesc în uniuni civile, fapt interpretat ca „inacceptabil” din prisma egalității tuturor cetățenilor în fața legii.

Deși în Croația legea nu permite căsătoria între persoane de același sex, din 2014 acestea se pot înregistra ca „parteneri de viață”, formulă juridică ce le conferă drepturi adesea echivalente.

Până în prezent, aproximativ 360 de cupluri au încheiat astfel de parteneriate, într-o țară cu 4,2 milioane de locuitori. Aceste cupluri nu au însă dreptul să adopte copii.

Legea privind plasamentul familial al minorilor luați de la părinții decăzuți din drepturi, adoptată în decembrie 2018, a fost imediat criticată de activiștii pro-homosexualitate din cauză că, în lege, persoanele de același sex care trăiesc împreună sub forma juridică a „parteneriatului de viață” nu figurau în lista de familii susceptibile să-i poată primi pe acești minori.

Curtea Constituțională din Croația a explicat că nu poate interveni pentru a modifica această „lacună” legislativă, pentru a nu crea un „vid juridic”.

Cu toate acestea, Curtea le-a ordonat tribunalelor și instituțiilor responsabile de aceste dosare să aplice legislația în vigoare astfel încât să permită participarea la procedura de plasament familial „în aceleași condiții” pentru toți, fie că e vorba de familii sau de „parteneriate de viață”.