ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol(OPEC+) a convenit miercuri asupra unor reduceri abrupte ale producției de petrol, reducând oferta pe o piață deja tensionată, provocând unul dintre cele mai mari conflicte cu Occidentul, relatează Reuters.

Liderul de facto al OPEC, Arabia Saudită, a declarat că reducerea producției cu 2 milioane de barili pe zi- echivalentul a 2% din oferta globală - a fost necesară pentru a răspunde la creșterea ratelor dobânzilor în Occident și la o economie globală mai slabă.

Regatul a respins criticile potrivit cărora ar fi fost în complicitate cu Rusia, care este inclusă în grupul OPEC+, pentru a determina creșterea prețurilor și a declarat că Occidentul este adesea condus de "aroganța bogăției" atunci când critică grupul.

Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden va continua să evalueze dacă va continua să elibereze alte stocuri strategice de petrol pentru a reduce prețurile.

"Președintele este dezamăgit de decizia OPEC+ de a reduce cotele de producție în timp ce economia globală se confruntă cu impactul negativ continuu al invaziei (președintelui rus Vladimir) Putin în Ucraina", a declarat Casa Albă.

Biden se confruntă cu cote de popularitate scăzute înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din cauza inflației în creștere și a cerut Arabiei Saudite, un aliat pe termen lung al SUA, să contribuie la scăderea prețurilor.
 

Oficialii americani au declarat că o parte din motivul pentru care Washingtonul dorește scăderea prețului petrolului este acela de a priva Moscova de veniturile din petrol.
 
Biden a călătorit la Riad, capitala Arabiei Saudite, în acest an, dar nu a reușit să obțină niciun angajament ferm de cooperare în domeniul energiei.
 
Relațiile s-au tensionat și mai mult deoarece Arabia Saudită nu a condamnat acțiunile Moscovei în Ucraina.

Următoarea reuniune OPEC+ va avea loc la 4 decembrie. OPEC+ va trece la reuniuni semestriale în loc de reuniuni lunare.