ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii de știință din Shenzhen au inventat un vierme-robot milimetric care, odată introdus în corpul uman, se poate târî de-a lungul vaselor de sânge până la anumite organe, inclusiv până la neuroni. Cercetătorii chinezi afirmă că aplicarea acestui proiect se va face în domeniul medical, nicidecum în cel militar, informează The South China Morning Post, citat de EVZ.ro  

În ultimii ani, laboratoarele de cercetare au produs diferite tipuri de micro-roboți, dar cei mai mulți dintre ei nu erau capabili să îndeplinească decât sarcini elementare.

Însă, o serie de filmări difuzate în ianuarie 2020 de echipa de cercetători din Shenzhen, atașate unui studiu din publicația „Advanced Functional Materials”, dezvăluie că roboții inteligenți minusculi, porecliți iRobots, sunt în stare să sară peste un obstacol, să înoate printr-un tub sau să se strecoare printr-un orificiu cât jumătate din lățimea corpului lor.

Viermii robotici cu dimensiunea de 1mm x 3 mm nu sunt alimentați de chip-uri sau baterii, ci de un generator extern de câmp magnetic.

Schimbarea câmpurilor magnetice le permite cercetătorilor să manevreze corpul robotului în mai multe feluri, obținând o mare varietate de mișcări, precum târâre, legănare, rostogolire.

De asemenea, viermii artificiali pot fi făcuți să se strecoare prin orificii înguste, folosindu-se radiația infraroșie pentru comprimarea corpului robotic cu mai mult de o treime din dimensiune.

Mai mult, viermișorul este capabil să-și schimbe culoarea în diferite medii, fiind alcătuit dintr-un hidrogel transparent și termosensibil. Filmul arată cum roboțelul devine aproape invizibil dacă este pus într-un pahar cu apă la temperatura camerei.

„Capul” viermelui este alcătuit dintr-un magnet neodim fier-bor, iar „coada”, dintr-un material compozit special. 

Cercetătoarea Xu Tiantian, conducătoare a proiectului Institutelor de Tehnologii Avansate Shenzhen din cadrul Academiei Chineze de Științe, crede că viermișorii robotici se vor dovedi foarte folositori în special doctorilor din viitor, de exemplu fiind injectați în organismul bolnavului pentru a transporta capsule cu substanțe înspre o zonă-țintă, cum ar fi o tumoare. Această metodă ar restrânge efectul medicamentului la zonele unde este nevoie de el, reducând riscul efectelor adverse. După ce-și va fi încheiat sarcina, viermișorul robotic va putea ieși din corpul omenesc.

Pacientul va trebui să stea întins într-un aparat similar RMN-ului, care să genereze câmpul magnetic necesar manevrării robotului pe parcursul intervenției.

Acesta ar putea fi trimis inclusiv la nivelul creierului, întrucât marea sa mobilitate și capacitate de transformare fac posibilă supraviețuirea robotului în acest mediu neprielnic, unde circulația sângelui e accelerată și vasele sangvine sunt de mici dimensiuni.

Cercetătoarea crede că noii roboți ar putea funcționa ca implant pentru o interfață creier-computer, transportând către creier transmițătorul care convertește semnalele exterioare într-un impuls electric către celulele cerebrale, facilitând astfel comunicarea directă om-computer, înlocuind folosirea tastaturii sau ecranului în acest scop.

Xu Tiantian a recunoscut posibilitatea utilizării acestei tehnologii pe post de armă, dar a spus că există încă unele impedimente majore în această direcție. 

De exemplu, operatorul ar trebui să construiască un generator puternic de câmp electric, cu rază mare de acțiune, pentru a alimenta viermișorii robotici de la distanță.

De asemenea, direcționarea acestora către organele-țintă ar fi foarte greu de realizat fără colaborarea persoanei în corpul căreia sunt implantați, deoarece gazda ar trebui să stea jos sau întinsă și perfect nemișcată în timp ce roboțeii se deplasează prin organismul ei. 

Însă nu este exclus ca perfecționarea componentelor fizice să ducă la depășirea obstacolelor tehnice din prezent, astfel încât viermișorii robotici să poată fi transformați cândva în arme. Xu Tiantian speră ca acest lucru să nu se întâmple niciodată.