ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica ortodoxă greacă Sfântul Porfirie a fost lovită în timpul unui atac aerian al Israelului, joi noapte, potrivit proprietarilor acesteia și Hamas, inforrmează CNN. Circa 40 de persoane care au căutat refugiu în biserică au murit în urma atacului. Agenția de presă AFP a susținut cu „fact-check”-erii ei, care ne acuzau și pe noi că suntem „conspiraționiști”, că informația e falsă. Că cea mai veche biserică ortodoxă din Gaza nu ar fi fost distrusă. AFP a mințit ordinar.
 
ACTUALIZARE: Șeful Bisericii Ortodoxe Grecești din Ierusalim a cerut ortodocșilor și catolicilor să se ridice împotriva Israelului ”și să nu se mulțumească doar cu rugăciuni”.

"Facem un apel urgent la Sanctitatea Sa Papa și la șefii bisericilor din întreaga lume să își ridice vocea și să nu se mulțumească doar cu rugăciuni", a declarat Atallah Hanna, Arhiepiscopul grec-ortodox al Sevastiei din Ierusalim.
 
Biserica Sfântul Porfirie este considerată una dintre cele mai vechi din Palestina.

Campusul bisericii din orașul Gaza este deținut de Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, care a precizat într-o declarație că "își menține angajamentul de a-și îndeplini datoria religioasă și morală de a oferi asistență, sprijin și refugiu celor aflați în nevoie, în contextul în care Israelul cere în mod continuu evacuarea acestor instituții de civili și al presiunilor exercitate asupra bisericilor în acest sens".
 
Israel bombs Greek Orthodox Gaza church sheltering displaced people

"Țintirea bisericilor și a instituțiilor lor, împreună cu adăposturile pe care le oferă pentru a proteja cetățenii nevinovați, în special copiii și femeile care și-au pierdut casele din cauza atacurilor aeriene israeliene asupra zonelor rezidențiale din ultimele treisprezece zile, constituie o crimă de război care nu poate fi ignorată", se arată în declarația Patriarhiei.
 
The area at St. Porphyrius Greek Orthodox Church in Gaza City where an explosion occurred.

O lovitură aeriană israeliană a provocat prăbușirea uneia dintre clădirile aparținând Bisericii Ortodoxe Grecești din centrul orașului Gaza, a declarat joi, într-o declarație, Ministerul de Interne și Securitate Națională controlat de Hamas, adăugând că multe persoane care se adăposteau în clădire au fost rănite.

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au recunoscut vineri că "un zid al unei biserici din zonă a fost avariat" în urma loviturii FDI.

"În cursul zilei de astăzi, avioanele de luptă ale FDI au lovit centrul de comandă și control aparținând unui terorist Hamas implicat în lansarea de rachete și mortiere spre Israel", a declarat FDI într-un comunicat pentru CNN.

"Centrul de comandă și control a fost folosit pentru a efectua atacuri împotriva Israelului și conținea infrastructura teroristă aparținând organizației teroriste Hamas", a continuat declarația.

"Suntem la curent cu rapoartele privind victimele. Incidentul este în curs de examinare", se mai arată în declarație.

"Hamas își încorporează în mod intenționat activele în zone civile și îi folosește pe locuitorii din Fâșia Gaza ca scuturi umane", a declarat IDF.

Biserica Ortodoxă Greacă din Ierusalim a descris bombardamentul asupra parohiei sale din Fâșia Gaza drept o "crimă de război" și a acuzat Israelul pentru acest atac, a anunțat vineri Patriarhia Ortodoxă Greacă din Ierusalim într-un comunicat.
 
Israel bombs Greek Orthodox Gaza church sheltering displaced people

"Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului condamnă în termenii cei mai stricți atacul aerian israelian care a lovit teritoriul bisericii sale din orașul Gaza. Patriarhia subliniază că biserica însăși și clădirile sale auxiliare și-au deschis porțile pentru civili nevinovați, în special femei și copii, care și-au pierdut casele ca urmare a loviturilor aeriene israeliene asupra cartierelor rezidențiale care au continuat în ultimele 13 zile. Loviturile asupra acestor facilități constituie o crimă de război care nu poate fi ignorată", a afirmat biserica într-o declarație, postată pe site-ul său, potrivit TASS.
 
VIDEO:
 
 
FOTO: 
 
 
 
 


 
AFP-ul a comis-o din nou! 

 

 
 AFIRMAȚIE: Biserica ortodoxă grecească Sfântul Porfirie a fost distrusă în timpul bombardamentelor israeliene din Gaza.

EVALUAREA AP: Fals. Oficiali ai bisericii din Gaza spun că structura a rămas intactă și nevătămată în timpul bombardamentelor.

FAPTELE: În timp ce războiul dintre Israel și Hamas intră în cea de-a șasea zi, postările care circulă pe rețelele de socializare susțin în mod fals că un loc sfânt creștin a devenit o victimă a conflictului.

Postările spun că Sfântul Porfirie, o biserică ortodoxă greacă din Gaza controlată de Hamas, a fost distrusă de bombardamentele israeliene.

"BREAKING: ISRAEL BOMBEAZĂ ȘI DISTRUGE CEA MAI MARE BISERICĂ DIN PALESTINA Israelul a bombardat biserica ortodoxă greacă Sfântul Porfirie din Gaza", a scris un utilizator pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

"Israelul tocmai a aruncat în aer a treia cea mai veche biserică din lume", a scris un utilizator de pe Instagram. "Biserica ortodoxă Sfântul Porfirie din Gaza avea 1.616 ani".

Dar lăcașul de cult rămâne în picioare, potrivit oficialilor bisericii, care au intrat pe rețelele de socializare în ultimele zile pentru a dezminți povestea falsă.

În răspunsurile la e-mail de joi, oficialii au confirmat că biserica va găzdui slujbe de închinare vineri dimineață. De asemenea, ei au trimis Associated Press la actualizările regulate care au fost postate pe pagina de Facebook a bisericii.

O postare pe pagina în limba arabă de marți a declarat că biserica rămâne "neatinsă și funcționează" pentru a ajuta congregația și comunitatea mai largă din Gaza și că afirmațiile care circulă online despre faptul că ar fi fost deteriorată sunt false.

Cea mai recentă postare, de miercuri, este o binecuvântare pentru liderii bisericii, precum și pentru unii dintre cei care au murit. O altă notă a afirmat că arhiepiscopul și pastorul bisericii nu vor părăsi teritoriul, în ciuda vărsării continue de sânge.

Numită după episcopul din Gaza între anii 395 și 420, biserica Sfântul Porfirie se află în secțiunea al-Zaytun din orașul vechi din Gaza. Zidurile sale groase din calcar adăpostesc un interior elaborat de icoane aurite și picturi pe tavan.

Întemeierea bisericii datează din anul 407 d.Hr., dar a devenit o moschee în secolul al VII-lea, înainte ca o nouă biserică să fie construită în secolul al XII-lea, în timpul cruciadelor.
___
Acest lucru face parte din efortul AP de a aborda dezinformarea larg răspândită, inclusiv colaborarea cu companii și organizații externe pentru a adăuga un context faptic la conținutul înșelător care circulă online. Aflați mai multe despre verificarea faptelor la AP.