ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


LIBfest - Lansare „Lebăda neagră de pe Balaton”/ „The Black Swan on Lake Balaton”, coordonator Romeo Couți
 
- Editura Creator

- Invitați: Alexandru Ghișa, Liviu Man, Tudor Păcuraru, Cosmin Puriș și Romeo Couți

- Moderator: Claudia Motea
 
Coordonat de jurnalistul clujean Romeo Couți, volumul Lebăda neagră de pe Balaton, publicat de Editura CREATOR și care poate fi cumpărat de pe emag.ro, cuprinde contribuția a unsprezece autori: jurnaliști precum Liviu Man, Cosmin Puriș, Marius Dragomir ori Nando Mario Varga; profesori universitari precum Dan Dungaciu, Tibori-Szabó Zoltán ori Gabriel Moisa; un diplomat – dr. Dumitru Ghișa, un eurodeputat – Gwendoline Delbos-Corfield și chiar un analist de intelligence – col. (r) Tudor Păcuraru. Sunt voci foarte diferite, dar care coincid surprinzător, atunci când e vorba de Viktor Orban și metamorfozele sale, de la tânărul liberal de odinioară la prestația sa ciudată, ca să nu zic consternantă, din zilele noastre.

Subiectul acestei cărți, domnul Viktor Orbán, nu este un fitecine: a fost votat de aproape jumătate din electoratul ungar. Dânsul a realizat această performanță și prin subordonarea, îngrădirea mass media de limbă maghiară nu numai din Ungaria, ci și din Transilvania. De aceea, autorii au considerat că acest volum trebuie să se adreseze nu numai românilor, ci și publicului de etnie maghiară, în momentul de față captiv unei mass media în bună măsură aservite. Astfel încât prima lansare a volumului a avut loc la Miercurea-Ciuc, cu sprijinul filialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor – Regina Maria. Reacția Consiliului Județean Harghita a fost consternantă: cu câteva ore înainte de lansare, a interzis Bibliotecii Județene să permită desfășurarea acțiunii! Lansarea a trebuit organizată în altă locație, dar s-a bucurat de un mare aflux de public, atât român, cât și maghiar – evenimentul fiind reflectat pe larg inclusiv de Evenimentul Zilei.

Zilele trecute a venit momentul ca acest volum interzis, Lebăda neagră de pe Balaton, să fie lansat și în Capitală: miercuri la Fundația Europeană Titulescu (eveniment moderat de dr. Adrian Năstase) și joi la librăria DIVERTA – Lipscani (moderator Claudia Motea). Cu aceste prilejuri au vorbit Romeo Couți, coordonatorul volumului, precum și câțiva dintre co-autori: Dr. Alexandru Ghișa, Liviu Man, col. (r) Tudor Păcuraru și Virgil Oniță, co-fondator Editura CREATOR. Prezența a fost numeroasă și reacția publicului bucureștean a fost peste așteptări, ambele lansări fiind urmate de discuții incitante și de sesiuni de autografe.

Deși coordonatorul volumului, domnul Romeo Couți, este de treizeci de ani unul dintre cei mai cunoscuți realizatori ai TVR, evenimentele a fost total ignorate de Televiziunea Națională – ceea ce demonstrează că ordinul de interdicție continuă să fie valabil. În pofida cenzurii, în săptămânile care urmează, volumul Lebăda neagră de pe Balaton va fi lansat și în alte orașe din România și Republica Moldova. Conform declarațiilor editorului, domnul Virgil Oniță, se intenționează publicarea unei ediții în limba maghiară, pentru a o face mai accesibilă publicului ungar.