ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procesul de asimilare forțată a românilor din Ucraina  merge mai departe. După controversata Lege a Educației, românii primesc o nouă veste proastă: Curtea Constituțională de la Kiev a declarat miercuri drept neconstituțională Legea cu privire principiile politicii lingvistice de stat în Ucraina. 
 
Actul normativ care prevedea dreptul de utilizare a limbilor regionale în zone cu o populație minoritară mai mare de 10% a fost declarat neconstituțional.
 
Decizia Curții Constituționale îi privează astfel pe etnicii români din Ucraina, dar și alte minorități, de o bază legislativă temeinică, menită să le asigure libera funcționare a limbii materne în zonele locuite compact de ei.

Într-un comunicat postat pe site-ul său, Curtea Constituțională a Ucrainei anunță adoptarea Hotarârii nr. 2-P/2018 în urma sesizării inițiate de 57 de parlamentari ucraineni, care au considerat că Legea privind principiile politicii lingvistice de stat, adoptată în 2012 în perioada președintelui Viktor Ianukovici, nu corespunde Constituției, scrie bucpress.eu.

Examinarea acestei legi de către Curtea Constituțională a fost inițiată în 2014, iar ședințele plenare, fără participarea presei, au avut loc începând cu luna decembrie 2017.

Conform acestei legi, româna avea statut de limbă regională în zonele în care etnicii români erau majoritari. În acest sens BucPress menționează că respectiva lege permitea minorităților naționale să utilizeze limba maternă inclusiv în dialogul cu autoritățile locale.

În virtutea acestei legi, a fost recunoscută și rusa ca limbă regională în zone din centrul, sudul și estul Ucrainei. Același statut îl avea și limba maghiară în mai multe localități din regiunea Transcarpatia.

Deși s-a spus că legea „Kolesnicenko-Kivalov” nu funcționa în totalitate, ea reprezenta totuși o bază legislativă pentru asigurarea drepturilor minorităților naționale în regiunile din Ucraina, notează BucPress.

Anunțul Curții Constituționle de la Kiev vine după ce președintele Poroșenko a adoptat anul trecut controversata Lege a Educației, care a provocat tensiuni între Ucraina și România, dar și între Ucraina și Ungaria, act normativ care restricționează masiv învățământul în  limbile minorităților.