ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 12 aprilie 2023, Ministerul Sănătății a postat în transparență decizională proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei naționale de sănătate 2023 – 2030 și a Planului de acțiuni pentru perioada 2023 – 2030 în vederea implementării Strategiei naționale de sănătate.

 
 În perioada de 10 zile de transparență decizională (până la data de 22 aprilie 2023) se pot trimite, pe adresa de e-mail  proiecte@ms.ro , în atenția dnei Monica Isăilă, observații, propuneri, obiecții și, mai ales, cerere de organizare a unei dezbateri publice. 

Proiectul cuprinde 4 documente:

-  Hotărârea de Guvern ca atare
-  Nota de fundamentare a HG
-  Anexa 1 – Strategia națională de sănătate
-  Anexa 2 – Planul de acțiuni

În Anexa 1 – Strategia Națională de Sănătate, la pagina 25, găsim că una din țintele pentru anul 2030 este „Acoperire vaccinală peste 90% la toate vaccinurile incluse în programul național de imunizare și 70% pentru vaccinarea grupelor la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare.” 

În Anexa 2 – Planul de acțiuni, la pagina 10, în cadrul direcției de acțiune DA.3.1.1. Îmbunătățirea performanței Programului Național de Vaccinare inclusiv prin creșterea acceptabilității și sustenabilității vaccinării la orice vârstă, sunt prevăzute ca măsuri concrete: 

•  Adoptarea Legii vaccinării, a normelor metodologice, a Strategiei Naționale de Vaccinare; modificarea și completarea normelor tehnice privind Programul Național de Vaccinare;
•  Performanță îmbunătățită a programului național de vaccinare; acoperire vaccinală menținută la nivele optime;
•  Acoperire vaccinală pe categorii de vârstă și afecțiuni;

Având în vedere experiența recentă a campaniei de vaccinare împotriva bolii covid-19, ne amintim că Ministerul Sănătății:

•  A avut o atitudine de încurajare a impunerii obligativității vaccinării cu vaccinurile împotriva bolii covid-19, care nu au primit niciodată autorizare deplină de la Agenția Europeană a Medicamentelor;
•  A avut o atitudine absolut pasivă față de subraportarea reacțiilor adverse după vaccinarea împotriva bolii covid-19 și dovedește lipsă de interes față de managementul și tratarea acestor reacții adverse, care continuă să apară în populația vaccinată;
•  Nu a dat nici acum răspunsuri referitor la excesul de mortalitate apărută în anul 2021 față de anul 2020; 

În schimb, Guvernul Romaniei prin Ministerul Sănătății propune o strategie de sănătate 2023-2030 în care țintește o acoperire vaccinală de 90% la TOATE vaccinurile incluse în programul național de imunizare si de 70% pentru vaccinarea grupelor la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare. 

Știm că practic ORICE vaccin poate fi introdus în programul național de imunizare. De altfel, în februarie 2023 CDC (Centers for Disease Control) din SUA a aprobat deja includerea vaccinului impotriva bolii covid în programul național de imunizare al copiilor in SUA, ceea ce face foarte posibilă includerea acestui vaccin extrem de controversat și în programele naționale de vaccinare ale altor țări. 

Dacă acest proiect de HG se va aproba în această formă, la următoarea pandemie va trebui să existe acoperire vaccinală de 70% pentru vaccinul care probabil se va crea la momentul respectiv. 

Din toate motivele de mai sus, asociația MEDICI PENTRU CONSIMȚĂMÂNT INFORMAT va solicita Ministerului Sănătății organizarea unei dezbateri publice pe tema acestui proiect de HG. 

Încurajăm și alte asociații legal constituite, precum și persoane fizice ca atare, să solicite MS organizarea unei dezbateri publice pe această temă.

Solicitarea trebuie trimisă pe e-mail la adresa proiecte@ms.ro, în atentia dnei Monica Isăilă, până cel târziu în data de 22 aprilie 2023.