ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 933 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 26 de luni, la un randament mediu de 3,52% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR), citate de Știri pe Surse.

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,438 de miliarde de lei.

O nouă licitație va avea loc vineri, când statul intenționează să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat, în luna mai 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,065 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount și 3,1 miliarde de lei prin 7 emisiuni de obligațiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Totalul împrumuturilor planificate în luna mai este cu 115 milioane de lei mai mare față de cele programate cu o lună în urmă. Fondurile astfel obținute vor fi folosite de Guvern pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetului de stat.