ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ora 14:30 Protestatarii au depus la Palatul Victoria următorul mesaj de protest.

 

NOTĂ DE PROTEST ÎN CAZUL SMICALĂ
13 Iunie 2017
Domnule Prim Ministru,

De peste un an de zile doi copii români, frații Maria și Mihai Smicală, de 11 și 10 ani, sunt închiși în Finlanda în centre de reeducare separate, în pofida voinței lor și cu încălcarea de către statul finlandez a drepturilor parentale ale mamei lor, cetățean român, medicul Camelia Smicală.

Nici până astăzi copiii nu au putut fi vizitați de nici o autoritate a statului român, în ciuda faptului că sunt cetățeni români.

Acest fapt este inadmisibil. Practic, cei doi copii sunt ținuți ostatici. Drepturi inalienabile le sunt încălcate zilnic.
Dreptul la libertate, dreptul la liberă circulație, dreptul la educație - așa cum a reliefat și academicianul Leon Dănăilă, solidar cu acest caz -, etc, etc, etc.

Finlanda încalcă grav Convenția ONU privind Drepturile Copilului și Declarația Universală a Drepturilor Omului (detalii juridice sunt cunoscute la MAE).

Copiii sunt chinuiți; sunt supuși unor abuzuri psihice și fizice ce au început prin violentarea mamei lor și răpirea lor brutala din propria casa, acțiune de neimaginat pentru un stat democratic membru al UE, cu efect devastator în viață lor de copii.

Statul român nu a întreprins toate demersurile pe care putea să le întreprindă până acum, ca stat cu membru depline al UE, iar „negocierile" oficiale pentru a demonstra că autoritățile finlandeze greșesc nu au dat nici un rezultat.

Ministerul de Externe român poate să avertizeze Finlanda în Cazul Smicală uzitând de Nota verbala, Nota semnată, Scrisoarea personală și Memorandumul și chiar să o trimită acasă pe ambasadoarea Finlandei, care a demonstrat până acum că ignoră autoritățile statului român și forurile politice și civice interesate în Cazul Smicală.

Domnule Prim Ministru al României, chiar dacă actualul Guvern al Finlandei a căzut, vizita deazi fiind amânată, problema Familiei Smicală rămâne. Știm că există contracte importante de semnat între cele două state, în special în domeniul militar. Acestea ar trebui realizate în condiții de egalitate și de parteneriat, cu cei doi cetățeni români minori eliberați imediat și redați mamei.

Domnule Prim Ministru, nu ne dorim să primim un răspuns că „ați direcționat Nota de Protest către MAE". Ne dorim să considerați că acești doi copii sunt copiii Dvs și sa acționați decisiv în apărarea lor. Eliberați-i! Stă în puterea Dvs și în demnitatea statului pe care îl reprezentați!

Comitetul de Sprijin pentru Eliberarea Copiilor Români Maria și Mihai Smicală din Finlanda

Știrea inițială

 

Un nou miting de solidarizare cu doctorița Camelia Smicală va avea loc marți, 13 iunie, începând cu ora 11:00, în fața Palatului Victoria. În aceeași zi în care premierul Grindeanu se întâlnește, la sediul Guvernului, cu șeful guvernului finlandez.

Românii sunt chemați să iasă și marți, 13 iunie, în stradă pentru a cere eliberarea copiilor doctoriței Camelia Smicală. Tot marți,  premierul Finlandei se întâlnește cu premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria. „Veniți să-i cerem eliberarea copiilor Maria și Mihai Smicală și redarea minorilor mamei lor, Camelia Smicala, medic român exemplar în Finlanda. Manifestația va fi autorizată”, au scris organizatorii acțiunii,  pe pagina de Facebook „Libertate pentru Maria si Mihai Smicala!”.

În preajma vizitei premierului Finlandei în România, profesorul Leon Dănăilă s-a arătat solidar cu doctorița Camelia Smicală și copiii săi, afirmându-și convingerea că românca va reuși să-și obțină copiii înapoi. Reputatul neurochirurg consideră că este necesară implicarea mai mare a statului român.

Românii s-au solidarizat cu medicul Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați abuziv de statul finlandez, și pe 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, când mitinguri de susținere a româncei au avut loc în mai multe orașe din țară.

Cei doi copii ai doctoriței Smicală au fost răpiți de statul finlandez și au fost abuzați psihic și fizic într-un mod care amintește de practicile totalitare, antiumane, ale regimurilor naziste și comuniste. De exact un an, Maria, de 10 ani, și Mihai, de 11 ani, sunt separați în centre de plasament diferite. Nici Ambasada României în Finlanda nu are acces – nici măcar telefonic – la cei doi copii, cetățeni români.