ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de credincioși au participat la privegherea și, apoi, la ceremonia de înmormântare a Mitropolitului Muntenegrului Amfilohie, desfășurată duminică, 1 noiembrie, în ciuda restricțiilor existente și în Podgorița. Este interesant de observat că deși a murit de o pneumonie, la fel ca Mitropolitul nostru Pimen al Sucevei și Rădăuților, presa nu l-a scos din infectat cu coronavirus, deși rezultatul ultimului test a fost negativ. Până și Agenția Basilica a căzut în această mistificare deși are propriile metode de a se informa de la fața locului.
 
Slujba s-a ținut conform tradiției, fără acoperirea Mitropolitului, fiind oficiată de Patriarhul Irineu al Serbiei în prezența miilor de credincioși veniți la Catedrala „Învierea Domnului” din Podgorița. La înmormântare a participat și Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. Trupul ierarhului a fost depus în cripta catedralei din Podgorița pe care conducătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru și-o pregătise din timpul vieții, transmite Basilica.
 
Editorialistul nostru, Eduard Dumitrache, comentează:
 
"Părintele Mitropolit Amfilohie al Muntenegrului a trecut la Domnul la 82 de ani. A fost un părinte iubit, un mărturisitor, până și musulmanii au sărit în apărarea sa când președintele ex-comunist a încercat confiscarea proprietăților bisericii.
Pe 20 octombrie părintele mitropolit ieșise negativ la testul pentru covid. Totuși mass-media l-a prezentat ca o victimă a coronavirus, în campania ei.
Dumnezeu să îl odihnească!"
 
Un cuvânt frumos al dânsului:
 
 
 
 „Problemele societății și ale Bisericii se rezolvă prin smerenie și răbdare, iar nu prin forță.
Să nu uităm de faptul că Dumnezeu S-a făcut om pentru a-l face pe om dumnezeu. Noi de la început încercăm să devenim dumnezei însă fără ajutorul unicului Dumnezeu și deci încercarea noastră este sortită eșecului, chinuindu-ne pe noi înșine și pe alții."
 
 
 
VIDEO: RFE / RL