ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mult de 15 studii au demonstrat puterea imunității dobândite prin trecerea prin boală. Un studiu implicând 700.000 de persoane, efectuat în Israel în urmă cu două săptămâni, a constatat că persoanele infectate anterior au fost de 27 de ori mai puțin susceptibile de a face o a doua infecție Covid simptomatică decât cele vaccinate. Această concluzie confirmă rezultatele unui studiu realizat în luna iunie de centrul medical academic american Cleveland Clinic asupra unui grup de lucrători medicali (care sunt adesea expuși la virus), în care nici unul dintre cei care au avut anterior un rezultat pozitiv la testul Covid nu s-a reinfectat. Autorii studiului au ajuns la concluzia că este puțin probabil ca „persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 să aibă vreun beneficiu de pe urma vaccinării anti-Covid-19”. Un alt studiu, realizat în luna mai la Universitatea din Washington, a arătat că până și o formă ușoară de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a generat o imunitate de lungă durată, informează publicația The Pulse.

Există chiar și date științifice care arată că persoanele care au fost infectate cu coronavirusuri anterioare, multe dintre acestea fiind răceala și gripa comună, pot avea, de asemenea, o oarecare protecție împotriva infectării, a formelor severe de boală și a morții. Un studiu publicat în martie 2021 sugerează că majoritatea adulților sănătoși din British Columbia, Canada, au imunitate la Covid-19, în ciuda faptului că unii dintre ei nu au fost niciodată infectați cu acesta.

Cel mai recent studiu publicat în revista medicală Clinical Infectious Diseases a relevat că „imunitatea celulară și cea umorală, specifice SARS-CoV-2, durează până la cel puțin un an de la instalarea bolii”. În viitor, vor apărea mai multe studii care ar putea demonstra o imunitate de durată mai mare. Perioada de referință a studiului din acest exemplu a fost de un an, dar ce se va întâmpla atunci când se va face același tip de studiu la doi ani după infectare? Vom observa aceleași rezultate? (În schimb, certificatele „verzi” recunosc imunitatea dobândită prin trecerea prin boală doar timp de 3 luni de la vindecare fără nici o bază științifică, doar pentru a privilegia categoria vaccinaților - n.r.) 

Persoanele care au fost infectate cu SARS, de exemplu, au încă un nivel ridicat de anticorpi la aproximativ 17 ani după ce au fost infectate.

Nu doar anticorpii oferă protecție; pe lângă anticorpi, sistemul imunitar produce un batalion de celule T care pot ataca virușii. Unele dintre acestea, cunoscute sub numele de celule T ucigașe (sau celule T CD8+), caută și distrug celulele infectate. Altele, numite celule T ajutătoare (sau celule T CD4+), sunt importante pentru diverse funcții imunitare, inclusiv pentru stimularea producției de anticorpi și de celule T ucigașe.

Baza științifică din spatele imunității naturale este una solidă. Citiți aici mai multe informații pe această temă, într-un articol postat în luna august pe pagina web a publicației The Pulse. 

Este bine să observăm când puterea imunității naturale este recunoscută oficial, ori de câte ori se întâmplă asta. Un exemplu bun vine din Michigan. Spectrum Health a anunțat că va acorda scutiri temporare de la obligativitatea vaccinării angajaților care pot dovedi că au dobândit în mod natural imunitate la coronavirus. Spectrum Health este un sistem de sănătate extins, cu echipe de medici recunoscuți la nivel național, fiind, totodată, un furnizor și o rețea de spitale și alte centre de sănătate în sud-vestul și vestul statului Michigan.

Pe de altă parte, mai multe studii imunologice au documentat o scădere constantă a nivelului de anticorpi în rândul persoanelor vaccinate. Urmărirea pe termen lung a participanților la studiile de vaccinare a relevat un risc tot mai mare de reinfectare. Datele medicale din țări precum Israel, Regatul Unit și din alte părți arată că vaccinurile COVID-19 își pierd din putere, cel puțin în ceea ce privește menținerea unui control asupra bolilor transmisibile. (Inclusiv producătorii au recunoscut că durata de valabilitate a unei doze este „de cel puțin 6 luni” - cf. Albert Bourla, director executiv Pfizer.)

Există, de asemenea, multe întrebări fără răspuns, cum ar fi: ce se întâmplă cu puterea imunității naturale în cazul celor care au fost vaccinați? Persoanele vaccinate pot beneficia în continuare de imunitatea naturală dobândită în urma unei infectări, la fel de mult ca persoanele nevaccinate care contractează o infecție?