ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR în contextul discursului susținut în România de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar și de o discuție clarificatoare în cadrul coaliției, a transmis Agerpres.

Deși noi ne-am întrebat adeseori ce caută ONG-ul extremis maghiar UDMR la guvernare când cele două mari partide, PNL și PSD, au majoritatea, Iohannis susține, totuși, că "nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat".

"Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și din rândul UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat pur și simplu generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferința comună cu omoloaga sa de paie de la Chișinău, Maia Sandu.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat pentru Antena 3 că formațiunea maghiară nu va da niciun fel de explicații, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut UDMR „clarificări publice” față de afirmațiile făcute de Viktor Orban.

„Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tușnad, au fost scoase din context și nu e cazul ca noi să dăm explicații”, a susținut, cu tupeu, vineri, purtătorul de cuvânt al UDMR citat de ȘtiripeSurse.

Ieri, Kelemen Hunor, președintele extremist al UDMR îl apăra pe șeful lui, Viktor Orban, susținând, la fel, că afirmațiile lui au fost scoase din context și că nu este nimic rasist în ele, deși instanțe de specialitate din Europa și SUA deja le-au condamnat ca atare.

Un alt ungur fost mare ștab în UDMR are, totuși, o părere contrară. Peter Eckstein-Kovacs se arată „îngrozit” de UDMR și crede că formațiunea exclusivistă maghiară ar trebui să spună clar dacă se delimitează sau nu de discursul rasist al lui Viktor Orban. „UDMR-ul s-a cam lipit de FIDESZ și de partidul de guvernământ din Ungaria și aici, cum să zic, iarba nu-i mai place, dar tace (...). Partidele politice și presa trebuie să-i întrebe pe liderii UDMR, până când răspund: vă asimilați aceste valori, vă asimilați acest rasism?”

Astăzi, când coaliția începe să scârție, Agerpres, ca și alte dăți, îi oferă rapid spațiu de exprimare lui Kelemen Hunor, pentru a susține o minciună cât el de mare: nu este cazul să se discute despre o criză în coaliția de guvernare, pentru că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tușnad despre România și despre autoritățile de la București, spune tovarășul de drum și seringi al vaccinistului de la Budapesta, care, asemenea idolului său, voia să vaccineze obligatoriu întreaga Românie.

De ce minte Kelemen și ce ignoră la unison politicienii din Coaliție cât și „suvernaiștii” „naționaliști” întorși cu cheia, a spus-o deja Mihai Tîrnoveanu:

„La Băile Tușnad, înainte de a ridica bannerul, eram stupefiat de atitudinea lor de stăpâni. De-abia așteptam să ia cuvântul Orban...

Stupefiat sunt și acum, de atitudinea unor români, culmea, din zona ”suveranistă”, care au condamnat afișarea mesajul nostru „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, lăudându-l în schimb pe Viktor Orban pentru discurs. Mare parte din el s-a promovat intens, mai puțin finalul, concluzia: ,,Patria trebuie să rămână împreună: Transilvania și celelalte zone locuite de maghiarii din Bazinul Carpaților trebuie să rămână împreună”.

Să mai punem poză cu Viktor Orban în fața hărții Ungariei ”mari”, ca să desenăm ca la clasa I ce înseamnă această afirmație?”, se întreabă acesta.

Să reamintim că de la stânga sa, extremistul antiromân Laszlo Tokes l-a rugat pe liderul suprem de la Budapesta „să susțină eforturile de autonomie a Ținutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, știind că integrarea fără drepturi comunitare și fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”.

Mai eficient nu înseamnă că n-a fost eficient până acum, din moment ce „cu sprijinul Guvernului ungar, în Transilvania a fost creată o structură educațională maghiară completă, de la creșă până la universitate”, după cum a anunțat cu numai o lnună în urmă Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naționale în cadrul Cancelariei premierului ungar, citat de Rador și agenția de presă ungară MTI.

Totuși, mai există voci raționale în păguboasa Coaliție ticăloasă PNL-PSD-UDMR care cer ieșirea trădătorilor României, care au stipulată chiar în statut și program autonomia pe criterii etnice „culturale” a „ținutului securiesc”.

Vicepreședintele PNL Adrian Cozma a reacționat dur, vineri, la Antena 3, după ce purtătorul de cuvânt al UDMR i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că formațiunea maghiară nu are ce explicații să dea pentru afirmațiile făcute în România de premierul ungar Viktor Orban.

UDMR isi bate joc de poporul roman. A fost un afront si o bataie de joc la adresa poporului roman, ceea ce este intolerabil. Nu-mi doresc o criză guvernamentală, dar ultima declaratie a purtatorului de cuvant este de fapt un refren al UDMR-isti, au gasit acum ca nu au ce comenta.

Acest afront UDMR nu este de acum. Sa nu uitam ca ministrul mediului nu e la prima abatere de acest fel, acum doua luni intona imnul Ungariei la un meci al nationalei de hochei.

Eu ma asteptam la niste scuze din partea reprezentantilor UDMR, sa explice ca se delimiteaza, dar din punctul meu de vedere UDMR e o filiala a FIDESZ, ei nu mai apara de mult interesele maghiarilor din Romania, ei sunt o trambita a FIDESZ, iar Viktor Orban a reprezentat Rusia in Romania.

UDMR este in afara Guvernului in acest moment, si presedintele si premierul s-au delimitat de acest mesaj. UDMR e parte din coalitie si daca nu se delimiteaza de acest mesaj, asta ar trebui sa insemne plecarea acasa”, a declarat vicepreședintele național al PNL.

Subsemnăm, cu mențiunea că casa UDMR e Budapesta.

Vedeți și „Momentul Ceaușescu” al lui Orban la Tușnad când a văzut mesajul lui Tîrnoveanu cu „Transilvania - pământ românesc”. VIDEO