ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Invitatul rubricii Atitudine Civică, Mihai Tîrnoveanu, Calea Neamului:

Ne-am ținut cu toții de cuvânt: cei trei copii intrați recent în programul burselor „Români pentru Români” din Târgu-Secuiesc au primit vineri banii în cont.

Din cei 27 de bursieri de până acum, 7 sunt din Târgu-Secuiesc și vom face tot posibilul să mărim cât mai mult numărul acestora, deoarece învățământul cu predare în limba română din oraș este într-un real pericol, numărul românilor, implicit al elevilor din secțiile cu predare în limba română, scăzând în fiecare an, foarte multe familii mixte, preferând în același timp să-și înscrie copiii la școlile cu predare în limba maghiară, atât din cauza unei mentalități generale cât si datorită burselor pe care elevii din învățământul maghiar le primesc din partea Ungariei, precum si a diverselor asociații, fundații maghiare.

Statul român nu face absolut nimic să compenseze această situație. Am început noi să o facem, Calea Neamului, Grai Străbun și Liga Studenților Iași. Mulțumim din adâncul sufletului tuturor oamenilor deosebiți care au trimis în ultimul timp fonduri în contul Asociației Calea Neamului: RO77BRDE080SV91101760800.

Copiii îi îmbrățișează cu mare drag și le transmit deplina lor recunoștință acestor români: N. Lucian, P. Adrian, S. Iuliana-Mariana, Stroe Maria, M. Marcu, V. Mircea, Ecaterina Kati O. , Ursan Adrian, Baciu Bogdan, M. Gheorghe Aurelian, T. Petre, R. Marius Constantin, Găitan Ioan, Brînzei Adriana, S. Monica, J. Elena Cati, C. Alice. Dăm împreună un real ajutor copiilor cu rezultate bune la învățătură și cu o situație materială precară și suntem siguri că ajutorul nostru îi va opri pe părinți să părăsească Târgu-Secuiesc în căutarea unui trai mai bun si-i va stimula pe copii să învețe în continuare, cel puțin la fel de bine ca până acum.

Cu toții, împreună, trebuie să stopăm cumva exodul românilor din oraș si să convingem cât mai multe familii mixte să-și îndrume tinerii către secțiile cu predare în limba română, astfel încât ele să nu se desființeze. Aceasta este logica demersului nostru. Suntem încă la început, vă promit însă că voi face tot posibilul ca numărul bursierilor „Români pentru Români” din Târgu-Secuiesc să crească semnificativ până la sfârșitul acestui an. Nu putem lăsa să moară limba română aici, nu putem să nu-i răsplătim pe elevii si părinții care țin România vie în Târgu-Secuiesc, în condiții deloc simple.

Sentimentul național si dragostea creștină poartă un nume: Bursele Români pentru Români!

În fotografie sunt copii din Târgu-Secuiesc cu steagul tricolor în mâini, de 1 Decembrie 2015.

 

Doamne ajută!