ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a anunțat sâmbătă că a fost emisă Ordonanța militară nr. 7, prin care se instituie carantină totală în localitatea Țăndărei și se anulează mai multe zboruri comerciale. În Ialomița, din cele 48 de persoane confirmate pozitiv cu Covid-19, 31 de persoane provin din Țăndărei, iar din cei 8 pacienți decedați, 7 sunt din Țăndărei. Potrivit ministrului, ordonanța militară nr. 7, care va fi publicată sâmbătă în Monitorul Oficial, e motivată de încălcarea sistematică a măsurilor de către localnici, în ciuda faptului că în zonă au fost suplimentate forțele de ordine, relatează Mediafax

Iată câteva dintre declarațiile ministrului Marcel Vela, selectate din transmisiunea video a conferinței de presă de sâmbătă de la sediul MAI:

  • România traversează una din cele mai dificile perioade. Protejarea cetățenilor noștri e o prioritate care concentrează eforturile tuturor. Distanțarea socială e unica soluție în acest moment. Știu că e extrem de greu. În această lună are loc una din cele mai importante sărbători ale creștinătății. Vom petrece într-un mod atipic.

  • E greu. Vă rugăm să respectați indicațiile și să înțelegeți că acestă perioadă va trece cu bine doar dacă respectăm regulile. Haideți să luptăm cu toții cu acest virus! Scopul nostru comun e să câștigăm războiul cu acest virus perfid.

  • Din păcate, un alt factor care ne determină să introducem o nouă ordonanță este comportamentul unor oameni. Vreau să le comunic: legea e pentru toți și toți trebuie să o respectăm.

  • Îndemn la respectarea legilor în vigoare, avem deja un arestat ce nu s-a supus carantinei. Avem primul cetățean care a fost arestat pentru că nu a respectat regulile, din Vaslui.

  • Se instituie carantina pentru Țăndărei. Vom permite intrarea și ieșirea doar pentru transportul de marfă, pentru aprovizionarea populației. Vreau să anunț cetățenii din Țăndărei că măsurile de verificare se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Vom aplica legea. Consiliul Județean Ialomița va lua măsuri pentru funcționarea asistenței sociale. Este strict interzisă intrarea și ieșirea din Țăndărei.

  • Având în vedere că multe țări au intrat în zona roșie, am dispus oprirea zborurilor către aceste țări și din aceste țări, pentru o perioadă de 14 zile, începând de mâine (duminică, 5 aprilie -n.r.), ora 23.00. Având în vedere că multe țări au intrat în zona roșie, am decis să suspendăm toate zborurile efectuate de operatorii economici spre Austria, Belgia, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia, Iran, Irlanda pentru o perioadă de 14 zile, începând de mâine. Această măsură NU se aplică operatorilor de transport marfă, zboruri umanitare/medicale.

  • Avem și o veste bună: am primit o solicitare pentru un transport și am introdus în ordonanță o măsură privind zborurile efectuate de operatori pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România spre alte state. Cu avizul autorităților competente. Aceste zboruri NU se referă la domeniul sanitar și al muncii din zona asistenței sociale

  • Pentru că transportatorii sunt importanți, am stabilit pentru conducătorii de mașini cu masa mai mare de 4,5 tone, ce nu prezintă simptome, o declarație în care își asumă cazarea, dar nu în familie. Ei trebuie să nu aibă la intrare în țară simptome de infectare cu coronavirus.

  • Am luat o decizie care ajută traficul internațional și limitează aglomerația de la punctele de frontieră. Conducătorii camioanelor de transport marfă care tranzitează România nu vor mai completa declarațiile epidemiologice dacă utlizează coridoarele de tranzit. Este interzisă abaterea de la aceste coridoare. De la intrarea în țară, conducătorul auto străin este obligat să pună în parbriz un colant care va identifica acest tip de transport și să aibă un formular de tranzit.

  • Pentru a ajuta medicii, asistenții și familiile lor, am stabilit că ministerele vor asigura spații hoteliere personalului sanitar. Vreau să mulțumesc unui cetățean din Rădăuți care a pus la dispoziție un hotel cu 90 de camere.

  • La solicitarea d-lui Costel Alexe, am introdus în ordonanță un articol pentru a preveni infracțiunile silvice în această perioadă.