ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul ortodox român Siluan al Italiei a oferit telefonic un interviu preotului Teodor Gradinaciuc la Radio Trinitas sâmbătă dimineață, 14 martie 2020. Ierarhul românilor din Italia a vorbit despre amploarea epidemiei de coronavirus, despre starea de apăsare generată de restricțiile din Peninsulă, subliniind totodată că perioada aceasta este și o oportunitate pentru creștinii ortodocși de a rămâne uniți, potrivit Basilica.ro

„Perioada aceasta ne dă o oportunitate să ținem aproape. Am avut la începutul săptămânii trei serii de conferințe online cu clericii noștri, în care am putut să comunicăm, să împărtășim idei, soluții pe care să le aplicăm în această perioadă, în așa fel încât să continue cateheza cu copiii, comunicarea cu credincioșii, în ciuda faptului că bisericile nu sunt accesibile decât persoană cu persoană, care poate să intre eventual să se roage în drum spre serviciu sau spre magazin”, a informat ierarhu


PS Siluan a explicat că preoții mențin legătura cu credincioșii și se roagă împreună sau participă la cateheze, prin intermediul mijloacelor tehnice .
 

„Încercăm să rămânem uniți și să avem, pe de altă parte, o privire atentă asupra celor izolați, care nu au voie să iasă din casă (…) Cineva să le facă o cumpărătură și să le lase la ușă sau să le dea un telefon să îi asculte puțin în îngrijorarea și în durerea lor. Și, în felul acesta, să se poată merge înainte în conștiința că Biserica este prezentă, că Dumnezeu este cu noi, că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ne acoperă și ne păzește cu Acoperământul ei”.


„Biserica este o realitate duhovnicească ce nu depinde de granițele impuse de oameni”, a subliniat Episcopul ortodox român al Italiei.
 

„Biserica, o realitate metafizică, o realitate care depășește timpul și spațiul își păstrează esența ei. «Voi sunteți Trupul lui Hristos», zice Sfântul Apostol Pavel «și fiecare mădulare în parte». Domnul spune: «Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor»”. „Experiențele trecutului și chiar cele mai recente, experiențele închisorilor unde oamenii chiar erau constrânși și nu puteau să își manifeste liber credința, ne sunt exemple prin care ne întărim și ne încurajăm că oamenii pot să își trăiască credința în condiții mult mai constrângătoare și mai severe decât cele în care trăim noi”, a încurajat PS Siluan.


Ierarhul a explicat că, indiferent de numărul de participanți, Liturghia nu încetează și are caracter cosmic. Chiar dacă poporul nu poate să vină, Hristos prezent în Liturghie îi îmbrățișează pe toți cei care sunt cu gândul acolo.

„Dumnezeiasca Liturghie, pe care Preotul o săvârșește constrâns de autoritățile locului doar cu cântăreții sau poate doar cu preoteasa care cântă acolo, cu ușile închise, ea are un caracter cosmic. Nu se pierde caracterul cosmic pentru că e slujită doar de doi sau trei. (...) Chiar dacă poporul nu poate să vină, el este îmbrățișat de Mântuitorul Hristos și este parte din Trupul Lui prin dumnezeiasca Liturghie pe care preotul și o persoană sau două o slujesc acolo”, a detaliat episcopul românilor din Italia.


PS Siluan a îndemnat ca această perioadă abundentă în constrângeri exterioare să devină un prilej de mai multă întărire lăuntrică. Ierarhul a îndemnat la sporirea rugăciunii pentru a dobândi puterea de a merge înainte, apelând la mijlocirea sfinților, pentru că nu suntem singuri în mijlocul încercărilor.

„Ne rugăm lui Dumnezeu să putem să ne întărim în cele dinlăuntru. Suntem constrânși în cele din afară, dar este o oportunitate nemaiîntâlnită până acum ca să ne adunăm și să creștem în cele dinlăuntru. (...) E foarte important să păstrăm elementele identitare ale credinței noastre în orice condiții. (...) Rugăciunea ne încurajează, ne întărește ca să putem să mergem înainte și ca să nu ne lăsăm abătuți în momentele acestea pentru că avem ajutor și împreună-rugătoare pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe Sfinții Arhangheli, pe Sfântul Arhanghel Rafael, care este Arhanghelul vindecării, pe atâția sfinți tămăduitori, pe sfinții noștri îngeri păzitori. Nu suntem singuri”, a subliniat ierarhul.


Interviul poate fi urmărit integral în format audio pe pagina de Facebook a Radio Trinitas.