ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marți asupra riscului unei „crize alimentare mondiale” din cauza repercusiunilor pandemiei pe termen lung pentru „sute de milioane de copii și adulți”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Sistemele noastre alimentare nu mai funcționează și pandemia de COVID-19 agravează situația”, a estimat el într-un comunicat care a însoțit un studiu al ONU, reamintind că astăzi „peste 820 de milioane de persoane nu mănâncă suficient”.

„Circa 144 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani suferă de o întârziere în creștere, respectiv mai mult de un copil din cinci în lume. În acest an, încă 49 de milioane de persoane ar putea cădea în sărăcie extremă din cauza crizei” provocate de pandemie, a avertizat secretarul general al ONU.

„Numărul persoanelor în situație de insecuritate alimentară gravă sau care suferă de malnutriție severă va crește rapid”, a avertizat Antonio Guterres, solicitând o mobilizare „prioritară acolo unde riscul este mai acut”.

Antonio Guterres solicită în special o protecție pentru lucrătorii din sistemul alimentar, menținerea ajutorului umanitar și consolidarea susținerii pentru industria alimentară și schimburile comerciale pentru a evita întreruperea lanțurilor de distribuție. Totodată, secretarul general al ONU pledează pentru dezvoltarea de alimente sănătoase și nutritive pentru eradicarea foametei în lume și cere să fie pus un mai mare accent pe programe nutriționale, în special instituindu-se ajutoare pentru copiii care nu au acces la alimentație în cadrul școlilor.

Organizația Națiunilor Unite a mai avertizat și în aprilie asupra riscului de creștere semnificativă a numărului de persoane care suferă sever de foame din cauza pandemiei, notează AFP.