ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege privind parteneriatul civil a fost depus în Parlament. Actul normativ, semnat de  42 de parlamentari de la PNL, UDMR și USR, ar urma să aducă egalitate în drepturi civile ca în cazul căsătoriilor, cu excepția adopțiilor. Anunțul a fost făcut de deputatul PSD Petre Florin Manole, unul dintre semnatari. Despre „beneficiile„ acestei inițiative legislative a scris pe Facebook un alt semnatar, parlamentarul Adrian Dohotaru, ales pe listele USR.

Proiectul de lege privind parteneriatul civil a fost elaborat de un grup de lucru format din parlamentari de la mai multe partide pornind de la un draft transmis de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„Așa cum reiese din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții Constituționale a Romaniei, statul roman are o obligație pozitivă să adopte un cadru legal unitar, coerent și predictibil prin care să protejeze viața de familie, indiferent dacă aceasta se desfășoară în cadrul căsătoriei sau în afara căsătoriei. Îmi doresc o dezbatere echilibrată, argumentată și rațională, care nu poate avea loc decât în Parlamentul României”, a anunțat Florin Manole.

Printre cei care au semnat această ințiativă legislativă se numără și deputatul de Cluj Adrian Dohotaru, ales pe listele USR, dar care a demisionat din partid anul trecut.  Dohotaru s-a făcut remarcat după ce a mâncat din gunoi pentru a susține o lege împotriva risipei alimentare, dar și pentru că a intrat în vizorul Protecției Copilului, după ce s-a filmat minute în șir pe o cale ferată, cu copilul minor în spinare. Acum, parlamentarul scrie pe Facebook că „în timpul campaniei pentru referendumul de modificare a definiției căsătoriei în Constituție, comunitatea LGBTQ a fost pusă la zid sub pretextul protejării familiei tradiționale, amenințată de probleme socio-economice, nu de homosexualii care ne-ar fura copiii, așa cum s-a clamat halucinant în campania pentru un referendum inutil. O lege a parteneriatului civil este obligația noastră morală pentru a compensa valul de ură la care a fost supusă comunitatea LGBTQ, cea mai discriminată categorie socială de la noi.”

Potrivit inițiativei legislative, parteneriatele civile vor putea fi încheiate la notar, cu acordul personal al părților. Și tot la notar va putea fi desfăcut, în cazul în care partenerii doresc acest lucru.

La fel ca în cazul unei căsătorii, partenerii civili vor beneficia de dreptul la moștenire, dreptul la bunurile comune, dreptul vizite în spital, dreptul la pensie de urmaș. Există o excepție: adopțiile sunt interzise pentru cuplurile formate din persoane de același sex.

Mai mult, partenerii pot încheia un act similar unui contract prenupțial, prin care își vor păstra bunurile individuale. Cheltuielile și datoriile vor fi tot comune.

Partenerii civili vor beneficia de trei zile libere, în caz de deces sau boală gravă a partenerului, și de cinci zile libere la momentul încheierii uniunii consensuale.

 Partenerii trebuie să aibă cel putin 18 ani împliniți, cel puțin unul dintre parteneri să fie cetățean român sau este cetățean străin sau apatrid cu reședința în România de cel puțin 1 an.