ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În epoca actuală a comunicării instantanee este nevoie mai mult ca oricând de „cultivarea discernământului digital”, fiindcă rețelele social media consumă mult timp, se arată în mesajul transmis, duminică, de Patriarhul Daniel, cu prilejul Zilei Mondiale a Rețelelor de Socializare, informează Basilica.
 
Potrivit sursei citate, Patriarhul a subliniat că „Biserica Ortodoxă Română nu este absentă” de pe rețelele social media, dar utilizarea acestora în lucrarea misionară presupune „responsabilitate eclezială și înțelepciune pastorală”.
Totodată, Patriarhul a mai îndemnat la conștientizarea că rețelele social media consumă timp care este „darul lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor”.
 
Redăm integral mesajul Patriarhului Daniel:
 
”Libertate și responsabilitate în comunicarea digitală
 
În data de 30 iunie sunt organizate diverse campanii online pentru a marca Ziua Mondială a Rețelelor de Socializare, platforme care înregistrează un număr tot mai crescut de utilizatori inclusiv în România.
Deși pentru omul contemporan fiecare zi poate fi considerată Ziua Social Media prin faptul că accesează platformele de socializare pentru a comunica cu prietenii și rudele, pentru a se informa cu privire la mersul societății sau pentru alte motive, ziua de 30 iunie este o ocazie de conștientizare a impactului pe care îl are social media în viața noastră, în special asupra relației cu semenii și cu Dumnezeu, cu viața interioară și cu natura exterioară.
Mai mult ca oricând, în epoca actuală a comunicării instantanee, a fluxului încărcat de informații diverse, a ecranelor care luminează cu lumină artificială, este nevoie de cultivarea discernământului digital, iar Biserica este chemată să ghideze credincioșii în acest sens.
 
Consecventă zelului misionar al Sfinților Apostoli și al Sfinților Părinți de a transmite iubirea lui Dumnezeu pentru oameni, Biserica noastră va folosi cu înțelepciune (curaj și prudență) rețelele de socializare pentru comunicarea cu omul de astăzi.
 
În acest sens, Biserica Ortodoxă Română nu este absentă de pe aceste rețele, majoritatea eparhiilor, parohiilor și mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române având pagini de Facebook, dar și conturi emergente pe alte rețele de socializare.
 
În plus, rețelele de socializare au început să fie utilizate tot mai des de către preoți pentru pastorație, în special în diaspora română.
Însă, utilizarea acestor rețele în lucrarea misionară presupune responsabilitate eclezială și înțelepciune pastorală, deoarece, deși o tehnologie nouă oferă noi posibilități de dezvoltare, totuși ea poate aduce și noi provocări sau pericole în privința păstrării valorilor spirituale, culturale și sociale tradiționale ale persoanelor și popoarelor.
 
Multitudinea de idei și opinii individuale exprimate liber în spațiul virtual trebuie supusă mereu unei analize critice și selective, potrivit valorilor permanente ale credinței și moralei creștine.
În acest sens, Mântuitorul Iisus Hristos ne avertizează că „pentru orice cuvânt deșert pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua Judecății” (Matei 12, 36).
Iar Sfântul Apostol Petru ne îndeamnă zicând: „Trăiți ca oameni liberi, dar nu ca și cum ați avea libertatea drept acoperământ al răutății” (1 Petru 2, 16).
De asemenea, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă astfel: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos” (1 Corinteni 6, 12).
Astăzi, mai mult ca niciodată, este necesară conștientizarea faptului că rețelele de socializare consumă cea mai de preț resursă a vieții – timpul – care este darul lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor, adică pentru dobândirea vieții veșnice.
Timpul vieții prezente trebuie valorificat pentru a cultiva iubirea față de Dumnezeu, prin rugăciune, și față de semeni, prin fapte bune, spre a dobândi comuniunea de iubire și viață veșnică din Împărăția Preasfintei Treimi.
În plus, relația concretă, nu virtuală, cu persoanele fizice și cu natura înconjurătoare este izvor de sănătate și bucurie pentru sufletul și trupul omului, în familie și în societate.
În concluzie, îndemnăm pe toți preoții și credincioșii noștri să utilizeze cu discernământ și cu măsură rețelele de socializare în viața lor personală, precum și în activitățile pastorale, misionare sau profesionale, dar să acorde mai mult timp comuniunii reale (nu virtuale)cu familia, cu parohia și cu frumusețile naturii.
† Daniel”
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române