ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un număr de 41.003 români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondență și alți 38.944 de români s-au înscris pentru a vota la o secție din străinătate, până duminică la miezul nopții, la expirarea termenului limită pentru înregistrare, conform datelor de pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).
 
Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze, indică AEP. În această categorie s-au înregistrat 38.944 de alegături.

De asemenea, prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență. Pentru votul prin corespondență s-au înregistrat 41.003 persoane.

Guvernul Dăncilă a prelungit prin OUG termenul de înscriere la vot pentru românii din diaspora. Aceasta în condițiile în care, la alegerile europarlamentare din 26 mai, la cele 441 de secții de votare din străinătate au votat 375.219 alegători, la unele secții fiind aglomerat, numeroase persoane nereușind să-și exercite dreptul de vot.