ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o localitate din județul Dâmbovița, într-o gospodărie în care au murit doi porci.
 
Directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea, a declarat  că autoritățile au fost alertate de un bărbat din localitatea Lucieni, care a anunțat că doi porci din gospodăria sa au murit, anunță agroinfo.ro.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit în această dimineață, duminică, 16 septembrie 2018, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

S-a luat măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.

ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităților locale.
 
În acest moment, sunt 13 județe pe lista neagră a pestei porcine africane. ANSVSA a comunicat pe 13 septembrie că au fost uciși 232.722 de porci afectați de boală, din exploatații comerciale și din gospodăriile populației, sunt aproape 900 de focare de pestă porcină africană în 208 localități. Boala a fost depistată la 42 de mistreți.