ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, a murit duminică, la 74 de ani, la locuința sa din București, în urma unei îndelungi suferințe.

Potrivit Biroului de presă al Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad va fi înmormântat cel mai probabil vineri, 29 decembrie, locul înhumării urmând a fi decis de către familia sa.

Anterior înmormântării, sicriul cu trupul neînsuflețit al acestuia va fi depus pentru câteva ore la sediul Academiei Române.

Academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer și fizician, s-a născut la 22 septembrie 1943 în București. A fost absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații. Și-a susținut teza de doctorat ''Metode de prelucrare a informației în holografia convențională și în timp real'' în anul 1972.

Între anii 1968-1980, a fost asistent și șef de lucrări la Institutul Politehnic din București, iar din anul 1990, profesor la Facultatea de Fizică din cadrul Universității București. Concomitent a fost șef adjunct al secției laseri din cadrul Institutului Central de Fizică (1977-1989), șef al laboratorului de holografie și optică neliniară la Institutul de Fizică Atomică (din 1990). A fost cercetător științific principal I, la Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației.

A fost autorul, singur sau împreună cu alții, al unor realizări remarcabile: punerea în funcțiune a primului laser cu mediu activ solid din România (1968), realizarea primelor holograme profesionale din țară (1970), a sistemelor de prelucrare digitală a imaginilor date de instrumente optice (1982-1987).

A conferențiat în Elveția, Germania și Japonia, Mexic, Rusia și a scris peste 60 de lucrări, între care ''Introducere în holografie'' (1973), ''Prelucrarea optică a informației'' (1976).

Ionel Valentin Vlad a fost redactor-șef adjunct al revistei ''Romanian Reports in Physics'', membru al Societății române de fizică, Societății germane de fizică și Societății europene de fizică. Din 1991, a fost membru corespondent al Academiei Române, iar din 2009, membru titular. La 8 aprilie 2014, a fost ales președinte al Academiei Române.

A fost distins cu Premiul "T.Vuia" al Academiei Române (1978); ales ''Felow of the Optical Society of America" (1978); ales ''Fellow of The Institute of Physics'', Londra (1999); ales Membru Senior Asociat al Centrului Internațional de Fizică Teoretică, Trieste (2003); ales Membru în ''Academia Europaea'', la a 17-a Conferință Anuală (Anul Einstein) de la Berlin-Potsdam (2005); distins cu Premiul ''Galileo Galilei'' de Comisia Internațională de Optică, parte a Uniunii Internaționale de Fizică Pură și Aplicată, la Congresul al 20-lea (2005); ales ''Fellow of The International Society for Optical Engineering'' (S.U.A., 2007).

În 2008, a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. 

Sursa: AGERPRES