ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În emisiunea „Sinteza Zilei”, la Antena3, de duminincă seara, a fost făcut public protocolul secret semnat între Laura Codruța Kovesi și Gabriel Oprea. Este vorba de  protocolul semnat pe data de 4.04.2011, la un an și un pic după episodul Sufrageriei, între Ministerul Apărării Naționale, condus de Gabriel Oprea, și Ministerul Public, semnat de Procurorul General al Parchetului pe lângă Înalta Curte de Casație privind acordarea sprijinului reciproc necesar îndeplinirii atribuțiilor și competențelor legale, potrivit Antena3.


Potrivit documentului prezentat, protocolul ar fi fost aprobat de procurorul general al României de la acel moment, Laura Codruța Kovesi, și ministrul Apărării de atunci, Gabriel Oprea, data încheierii fiind 4 aprilie 2011.

Sursa citată precizează că este vorba despre un "Protocol privind acordarea sprjinului reciproc necesar îndeplinirii atribuțiilor și competențelor legale".

Documentul ar fi fost încheiat în scopul "valorificării eficiente, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege, a informațiilor care vizează securitatea națională în domeniul militar, precum și prevenirea și combaterea infracțunilor săvârșite de către personalul MApN".

La articolul 2 se arată că pentru a se organiza și coordona activitatea de punere în aplicare a prevederilor protocolului, părțile stabilesc următoarele structuri abilitate:

- Pentru Ministerul Apărării Naționale - Direcția generală de informații a apărării - structura centrală cu atribuții și competențe în obținerea, prelucrarea, stocarea și verificarea informațiilor și datelor referitoare la factorii de risc și amenințările interne și externe, militare și nonmilitare, care pot afecta securitatea națională în domeniul militar, coordonarea aplicării miăsurilor contrainformative prin structurile sale specializate.

Protocolul este aprobat de Oprea și Kovesi și este semnat la final de directorul general al Direcției Generale de Informații a Apărării, împreună cu prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.