ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am primit la redacție informația că una dintre companiile care fac presiuni asupra angajaților să se vaccineze cu serurile experimentale Covid pentru a-și „proteja locul de muncă” este și Romaqua. Sursele noastre confidențiale garantează autenticitatea meajelor. Într-unul dintre e-mail-urile trimise de director către fabricile din teritoriu, sub semnătura co-patronului Grupului Romaqua - Borsec, milionarul Nicolae Palfi, se arată că „în caz de restructurare au prioritate cei nevaccinați” și „Eventualele reangajări se vor face numai cu personal vaccinat”.
 

Aceeași persoană, Laurențiu Nicolaescu, unul dintre directorii menționați ca membri în consiliul executiv al companiei Romaqua, remarcă într-un e-mail trimis filialei Bușteni a Romaqua că „Busteni-ul sta cel mai prost cu un procent de 31,69%, in schimb ce alte sucursale au intre 65-85% personal vaccinat” - o statistică pe care trebuie să o credem pe cuvânt. Nicolaescu îndeamnă ca și cei din Bușteni să obțină, până săptămâna viitoare, un procent dublu, de cel puțin 60%.
 
„Am informații că în fabrica din Bușteni sunt persoane care au o atitudine anti-vaccinare, care influențează negativ și colegii poate indeciși până la acest moment... Vă rog să le transmiteți că îi rog în mod insistent ca aceste opinii să și le exprime acasă sau pe stradă!!

Este clar că fiecare are dreptul de a decide ce face, dar același drept constituțional de a rămâne sănătoși îl avem și noi, cei care ne-am vaccinat!! (deci cei vaccinați, care se cred imuni în fața bolii, se tem că cei nevaccinați le vor transmite boala? Care mai e atunci „protecția” vaccinului? - n.r.)

Pentru că lucrăm în Industria Alimentară și pentru că trebuie să ne protejăm locurile de muncă, vă rog să vă reevaluați pozițiile cu privire la vaccinare. (...)

La un sondaj la nivelul grupului Romaqua, Bușteniul stă cel mai prost, cu un procent de 31,69%, în schimb ce (sic! -n.r.) alte sucursale au între 65-85% personal vaccinat (vrem și noi să verificăm cifrele! -n.r.).

Sper ca la următorul sondaj de săptămâna viitoare să văd Bușteniul că se apropie de măcar 60%!

Director, Laurențiu Nicolaescu”.
 
„Decizie importantă cu aplicare întocmai
 
Laurențiu Nicolaescu este transmițătorul unui alt mesaj, în care îl distribuie și pe co-patronul Romaqua Nicolae Palfi. Intitulat „decizie importantă cu aplicare întocmai”, în care cere fiecărui șef al locului de muncă să le aducă la cunoștință colegilor din subordine deciziile Romaqua referitoare la vaccinarea angajaților, întocmind un tabel în care toți să semneze că au luat la cunoștință. Aceste tabele trebuiau predate departamentului de Resurse Umane până vineri, 21.05.2021. Tot acolo trebuiau să ajungă și copiile adeverințelor de vaccinare ale angajaților.

Mesajul conținând decizia Romaqua prevedea că, începând cu data de 31.05.2021, accesul în cadrul firmei se va face doar pentru cele 3 categorii care sunt eligibile și pentru pașapoartele de vaccinare: vaccinații, vindecații de Covid sau cei care prezintă câte un test PCR negativ pe săptămână.
 
„Noi lucrăm în industria alimentară. Din această cauză, trebuie să ne vaccinăm contra COVID-19 (ca să nu dea cu COVID în loc de CO2 în apa plată? - n.r.). Astfel, începând cu data de 31.05.2021, accesul în cadrul firmei se face pentru:

  • angajații care prezintă adeverință de vaccinare;
  • angajații care prezintă adeverință că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile;
  • angajații care prezintă test PCR NEGATIV în fiecare zi de luni a săptămânii.

Atenție: 

  • toate tipurile de adeverință vor fi verificate prin DSP pentru a ne asigura că nu apar contrafaceri (angajații sunt prezumați din oficiu nu doar infecțioși, dar și infractori - n.r.);
  • începând cu data de 31.05.2021, angajații care sunt vaccinați și se întorc din concediu sau libere vor semna numai declarația pe propria răspundere și nu va mai exista obligativitatea testului PCR negativ;
  • în caz de restructurare, au prioritate cei nevaccinați (aceștia vor fi dați afară primii - n.r.);
  • eventualele angajări se vor face numai cu personal vaccinat.
Toți angajații trebuie să-și prezinte adeverințele până vineri, 28.05.2021: Diviziile vor face o copie și o vor pune la dosar”, se arăta în mesajul transmis de directorul Laurențiu Nicolaescu și semnat de patronul Nicolae Palfi
 
Având în vedere că testul costă câteva sute de lei, pe care angajatul ar trebui să le plătească de 4 ori pe lună din propria-i leafă, e lesne de înțeles presiunea care se face în favoarea acceptării vaccinului experimental, care se face gratuit și e valabil, potrivit producătorilor, între 8 și 12 luni.
 
 
Reamintim cititorilor noștri că astfel de practici ale angajatorilor sunt la limita legii. Într-un răspuns către instituția Avocatului Poporului, Ministerul Sănătății scria negru pe alb că „Nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv, bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”. 
 
„Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit” (Constituția României, Art. 41, alin. 1)

După cum arătam într-un alt articol, avocați de renume îi îndeamnă pe angajații condiționați de firme să se vaccineze să nu se lase intimidați, ci să se judece pentru drepturile lor. Av. Gheorghe Piperea îi îndeamnă pe salariați să facă „plângeri la CNCD pentru discriminare ilegală, precum și plângeri penale la Parchet pentru hărțuire și abuz în serviciu”. La rândul său, av. Iulian Urban sublinia că „este inclusiv faptă penală să șantajezi un angajat să se vaccineze! Este ilegal, abuziv și neconstituțional”, „iar angajații care vor fi șantajați cu vaccinarea să se adreseze avocaților din orașele lor, să nu se lase. Inclusiv noi la Asociația de Asistență pentru Consumatori vom încerca să fim alături de ei”. 

ActiveNews a solicitat și așteaptă răspuns la o solicitare de presă către Romaqua, în care conducerea companiei să exprime un punct de vedere oficial în privința vaccinării personalului.
 
Romaqua Group, cea mai mare companie cu capital integral autohton și privat din sectorul băuturilor își mărise la finele anului 2019 capacitatatea de producție a fabricii de la Bușteni ( jud. Prahova), în urma unei investiții de 56 milioane de lei în dezvoltarea apei plate Aquatique, din care 28 de milioane de lei erau asigurați printr-un ajutor de stat. În scopul extinderii producției, s-a construit o nouă hală, au fost cumpărate noi echipamente și a fost mărit numărul de angajați, potrivit Cotidianul.ro

Romaqua Group este controlat de familia Octavian și Sofia Crețu (cu un pachet de 60,62% din acțiuni) și de Nicolae Palfi (cu 30,7% acțiuni). Afacerea Romaqua a fost înființată în 1998, prin preluarea fostei companii de stat Comchim.

În anii comunismului, Comchim era distribuitorul de produse chimice și materii prime din import, pentru laboratoarele românești. În 1991, importul centralizat s-a desființat, iar, un an mai târziu, Octavian Crețu intră ca director general în firma în care mai rămăseseră doar 400 de angajați și decide să îi atribuie un alt fel de activitate, aceea de producție, deoarece firma risca să își piardă toți clienții, pe măsură ce aceștia se privatizau și renunțau la intermediari pentru importuri. La scurt timp a intrat în firmă și Nicolae Palfi, al doilea mare acționar al Romaqua, iar, în 1995, Comchim se privatizează integral. După restructurarea firmei și trecerea pe profit, Octavian Crețu și Nicolae Palfi au demarat producția cu bani din fonduri proprii și de la bănci. În cei peste 23 de ani de activitate, s-au investit peste 220 de milioane de euro în tehnologii și echipamente competitive. 

Grupul Romaqua avea în 2019 circa 2600 de angajați, distribuiți în 6 fabrici din București, Bușteni, Sebeș, Borsec și Stânceni. Compania are în portofoliu 9 branduri: Borsec (ape minerale naturale), Stânceni (apă minerală naturală), Aquatique (apă minerală naturală oligominerală), Giusto (băuturi răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Albacher, Dorfer și Mühlbacher (bere), Giusto Elektrik (băutură răcoritoare energizantă).