ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia a hotărât, după consultări cu SUA, să ajute Ucraina cu avioane de luptă sovietice cu care piloți ucraineni sunt obișnuiți și îndeamnă celelalte state NATO posesoare de MiG-29 să-i urmeze exemplul, suna o știre-surpriză de ieri seară, răsturnată însă azi, de un anunț al Pentagonului.

„Autoritățile Republicii Polone, după consultări între Președinte și Guvern, sunt gata să desfășoare – imediat și gratuit – toate avioanele lor MiG-29 la Baza Aeriană Rammstein și să le pună la dispoziția Guvernului SUA. În același timp, Polonia solicită Statelor Unite să ne pună la dispoziție avioane uzate cu capacități operaționale corespunzătoare. Polonia este pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor. Guvernul polonez solicită și altor Aliați NATO – proprietari de avioane MiG-29 – să acționeze în același sens.”, a informat luni Ministerul de Externe al Poloniei.

Acțiunea riscantă și curajoasă în același timp ne spune că Polonia n-a uitat de Smolensk, de Katyn și de Pactul Hitler-Stalin, respectiv de 17 septembrie 1939. Și nici n-are cum să uite.

Statele Unite au respins însă marți oferta-surpriză a Poloniei, aliat al NATO, de a transfera avioanele sale de luptă MiG-29 de fabricație rusească la o bază americană din Germania, ca modalitate de a suplimenta forțele aeriene ale Ucrainei în apărarea acesteia împotriva forțelor rusești invadatoare, după cum transmite Reuters.

Statele Unite au încercat să accelereze livrările de arme către Ucraina. Dar perspectiva de a transporta avioane de luptă de pe teritoriul NATO în zona de război „ridică îngrijorări serioase pentru întreaga alianță NATO”, a declarat Pentagonul.

NATO a declarat că nu dorește un conflict direct cu Rusia, o altă putere înarmată nuclear, iar președintele Joe Biden a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina pentru a lupta pe teren.

„Pur și simplu nu ne este clar că există o justificare substanțială pentru aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, despre propunerea Poloniei.

"Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri din NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem că propunerea Poloniei este una sustenabilă".

Reacția oficialilor SUA vine și după interviul acordat de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, postului american ABC. Citiți: Bate vânt de pace în Ucraina? Zelenski înmoaie tonul și e gata să negocieze cedarea de teritorii.

ACTUALIZARE: Polonia a revenit după declarația SUA și a afirmat că este pregătită să acționeze pentru a furniza avioane MiG-29 Ucrainei, însă numai în cadrul NATO, conform unui consilier al președintelui Andrzej Duda care s-a pronunțat după ce Statele Unite au respins propunerea Varșoviei de a-și pune această flotă la dispoziția Washingtonului, mai transmite Reuters.

„SUA nu vor ca aceste avioane să ajungă în Ucraina de la baze americane”, a declarat consilierul Jakub Kumoch la televiziunea publică TVP Info. „Polonia este pregătită să acționeze, dar numai în cadrul alianței, în cadrul NATO”, a mai afirmat el.

 

Opoziția.net, site-ul jurnalistului Adrian Onciu, semnalase luni seară editorialul lui Tucker Carslon de la Fox News pe acest subiect:

Ieri dimineață, secretarul de stat al lui Joe Biden, un bărbat pe nume Tony Blinken, a mers la emisiunea de duminică de la CBS News pentru a anunța o nouă politică față de Rusia. Pe viitor, a explicat Blinken, administrația Biden va folosi Polonia ca paravan pentru a trimite avioane de luptă guvernului Ucrainei. Avioanele vor fi folosite în lupta împotriva armatei ruse. Blinken a anunțat acest lucru pe un ton calm și echilibrat, care sugera că este vorba de o procedură convențională, de afaceri, ca de obicei. Nimic de care să vă faceți griji, doar un alt weekend la Departamentul de Stat. Dar, de fapt, nu este ceva tipic. Este un pas foarte mare. S-ar putea dovedi a fi un punct de cotitură în istorie și, din acest motiv, vrem să aflați întregul dialog.

CBS: ”Dacă, de exemplu, guvernul polonez, membru NATO, vrea să trimită avioane de luptă, primește undă verde din partea SUA sau vă temeți că acest lucru va duce la o escaladare a tensiunilor?”

SECRETARUL DE STAT ANTONY BLINKEN: ”Nu, asta primește undă verde. De fapt, discutăm chiar acum cu prietenii noștri polonezi despre ce am putea face pentru a le suplini nevoile dacă, de fapt, vor alege să furnizeze avioanele de luptă ucrainenilor. Ce am putea face? Cum am putea ajuta să ne asigurăm că vor primi ceva în locul avioanelor pe care le vor preda ucrainenilor?”

”Vă este teamă că asta va duce la o escaladare a tensiunii?”, întreabă scenaristul, pentru că până și un prezentator de la CBS News știe că trimiterea de avioane de luptă într-un război escaladează tensiunile. ”Nu”, răspunde Tony Blinken, ”vom da undă verde”.

Este un schimb de replici remarcabil. La ce ne uităm aici, în afară de o conversație între doi oameni incredibil de superficiali care au un contact limitat cu realitatea? Ceea ce urmărim este începutul unui război între Statele Unite și Rusia. Dacă asta sună strident, cum altfel ai putea să o numești? Puteți susține tot ceea ce tocmai a spus Tony Blinken. Poate că le susțineți, dar haideți să nu mințim în legătură cu ceea ce se întâmplă. Haideți să fim cât se poate de cinstiți și clari, mai ales acum, pentru că este important. Administrația Biden tocmai s-a introdus cu forța în mijlocul unui război fierbinte între două puteri străine. Asta înseamnă că Statele Unite sunt acum un participant activ la un război. Suntem în război cu Rusia. Indiferent dacă acest război a fost sau nu declarat oficial, dacă Congresul a autorizat sau nu acest război, toate acestea sunt irelevante. Războiul are loc chiar acum, în timp ce noi privim.”, afirmă Tucker Carslon în analiza sa tradusă integral de Opoziția.net.

Citiți și Tucker Carlson: Kamala Harris vine la București să transforme Catastrofa în Dezastru