ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele-director general al Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Mariana Constantinescu, a afirmat, marți, la audierea în Comisia parlamentară de anchetă privind achizițiile publice din sectorul sanitar în timpul stărilor de urgență și de alertă, că ONAC a organizat, în perioada pandemiei, peste 140 de proceduri de achiziție de produse medicale, echipamente și consumabile, din care 53 de proceduri au fost anulate din lipsă de oferte sau oferte neconforme, menționând că toate procedurile de negociere fără publicare au fost transparente și conforme cu prevederile legal, relatează Știripesurse.

"ONAC a elaborat documentațiile de atribuire și a invitat la negociere toți operatorii economici identificați în acea perioadă în România care furnizau produse medicale, adică echipamente și consumabile. Este adevărat că, în prima etapă, ONAC a anulat două proceduri pentru că nu au existat oferte de la niciun operator economic. Cantitățile erau foarte mari și atunci s-a apelat la MAE, care, prin ambasade, a încercat să ne sprijine să identificăm potențiali producători și furnizori de ceea ce avea România nevoie la acea dată.
 
Astfel, s-au identificat în Coreea combinezoane, în Elveția - producători de ventilatoare, în Serbia - un furnizor de combinezoane. Am încercat să cumpărăm de unde am găsit produsele de care aveam nevoie și care au fost verificate de către specialiștii din DSU și Ministerul Sănătății, ele fiind conforme", a explicat Constantinescu, potrivit Agerpres.

Constantinescu a mai afirmat cătoate procedurile de negociere fără publicare au fost transparente, ONAC publicând în catalogul electronic SEAP anunțul de participare și toată documentația și pe site-ul ONAC.

"Am organizat peste 140 de proceduri de achiziție, din care 53 de proceduri au fost anulate din lipsă de oferte sau că s-au depus oferte neconforme. Toate acordurile cadru încheiate de către ONAC au fost puse la dispoziția ISU în vederea încheierii contractelor subsecvente. Acordul cadru este doar o înțelegere între autoritatea publică și operatorii economici care au putut furniza în perioada pandemiei produse și consumabile medicale", a spus Constantinescu.

Totodată, ea a arătat că din mai 2020 au fost controale de la Curtea de Conturi, au fost elaborate rapoarte de audit, care au identificat și anumite probleme, care s-au finalizat cu anumite recomandări.

"Tot ceea ce funcționarii publici din cadrul ONAC au făcut este conform prevederilor legale", a adăugat Constantinescu.

Șefa ONAC a menționat că toate consumabilele - seringi, pansamente, truse de perfuzie, de transfuzie - sunt importate din țările asiatice, iar "dacă România nu va face ceva să stimuleze producția internă, ajunge în aceeași situație și în următoarea pandemie".

La întrebările membrilor comisiei de anchetă, Mariana Constantinescu a precizat că ONAC a organizat doar procesul de negociere cu operatorii economici și nu a avut nicio atribuție în evaluarea conformității produselor.

Arafat a refuzat să se prezinte

Membrii comisiei au audiat-o marți și pe Carmen Comandașu, șef-serviciu în cadrul Ministerului Sănătății.

Comandașu a menționat că instituția pe care o reprezintă a achiziționat în perioada stării de urgență produse necesare pentru sistemul sanitar care să prevină infectarea și răspândirea cu SARS-CoV-2.

Potrivit ei, nicio instituție publică, nici DSU, nu a solicitat vreodată Ministerului Sănătății să facă achiziții pentru acestea: "Ministerul Sănătății și-a derulat propriile achiziții".

Membrii comisiei parlamentare de anchetă îl așteptau, marți, la audieri și pe șeful DSU, Raed Arafat, dar acesta a respins invitația, transmițând comisiei că va răspunde în scris la întrebările adresate.
 
Reacția lui George Simion

George Simion, președintele AUR, a vorbit în exclusivitate pentru România TV despre refuzul secretarului de stat Raed Arafat de a se prezenta marți la audiere, în cadrul anchetei legate de achizițiile din pandemie.

”Nu mă așteptam însă, după ce comisia de anchetă din Parlamentul European a chemat oameni la audieri, să existe o astfel de sfidare cum a existat cea a domnului Arafat, care nu a venit, deși confirmase prezența la Parlament. A trimis o scrisoare că nu este în atribuțiile noastre să îl invităm pe domnia sa, dar, totuși, dacă vrem să ne răspundă la niște întrebări, să le adresăm în scris.

Eu am insistat foarte mult astăzi în cadrul comisiei ca domnul Arafat să fie încă o dată invitat săptămâna viitoare în fața forului suprem. Este o sfidare maximă faptul că a refuzat prezența la comisia de anchetă. Mă simt inutil în Casa Poporului român”, a declarat George Simion.

Opinia specialistului

Av. Elena Radu, președintele CASD, a vorbit despre ancheta privind achizițiile publice din sectorul sanitar în timpul stărilor de urgență și de alertă. 

„Se pare ca se face ca face. 

Aceasta comisie daca vrea sa afle ceva, atunci:

1. sa ceara contractele APA incheiate de Comisia Europeana cu producatorii de vaccinuri

2. sa ceara Ministerului Sanatatii contractele de achizitie pe care le-a incheiat in numele Statului Roman cu producatorii de vaccinuri. 

3. Sa ia decizia Comisiei Europene C(2020) 4192 final si anexa la ea si sa le citeasca. 

Sa intrebe cine avea in atributii sa raspunda in 5 zile  la notificarea Comisiei Europene cu privire la nr de doze pe care voia sa le contracteze in numele Romaniei si nu a facut-o. 

4. Sa vada cate doze a achizitionat Romania si cate erau necesare in realitate

5. Sa ii intrebe daca vreodata s-a facut vreo analiza cu privire la vreo doza de vac, avand in vedere ca se constata ineficienta, chiar si dupa vac nr de cazuri nereducandu-se 

6. Sa ceara sa se faca expertiza e dozele din depozite si sa se verifice daca corespund cu ce e in autorizatie sau daca sunt ”contrafacute sau substituite (infractiune - art 357 alin 2 CP) sau daca erau alterate, contrafacute sau cu perioada de valabilitate depasita si daca erau daunatoare sanatatii sau isi pierdusera in tot sau in parte eficienta terapeutica (art 358 Cod penal)

Altfel, se vor face ca fac, precum comisiile constituite prin Parlamentul European si la final vor zice ca a fost totul bine. 




PS: Am trimis e-mail comisiei de ancheta, sa nu zica ca nu stiau. 

PS2: sa nu uite comisia asta sa verifice si platile de vreo 11 miliarde facute de Ministerul Sanatatii din bugetul lui catre unitatile spitalicesti ( nu stiu cat de stat si cat private). 

Eu cred ca si-au dat OUG uri si au dublat cheltuiala. Spitalele de la stat le-au ”inchis” dar cheltuielile au fost mentinute in continuare (cu salarii medici etc), in schimb au redirectionat pacientii spre privat si statul a decontat cheltuiala cu spitalizarile si tratamentele. 

Si Renate Weber - Avocatul Poporului cand fusese revocata a sustinut ca este o razbunare pentru ca a atacat la CCR o OUG prin care pe semnatura Ministrului Sanatatii .... 

Este vorba de o sesizare la CCR - admisa.”