ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiva de Aur a Radioului păstrează o serie de documente de o valoare istorică și națională incontestabilă, printre care și singurul discurs înregistrat al lui Corneliu Zelea Codreanu, Căpitanul Mișcării Legionare.

Discursul a fost rostit de  liderul Mișcării Legionare în decembie 1937, cu ocazia alegerilor câștigate de Partidul Național Liberal, urmat de Partidul Național Țărănesc și de Partidul Totul pentru Țară. Legionarii câștigaseră așadar o mare victorie, ajungând a treia forță politică a țării, după numărul de voturi primite. 

După doar un an, la 30 noiembrie 1938, Corneliu Zelea Codreanu era asasinat de către jandarmii care îl escortau spre închisoarea Jilava, în dreptul pădurii Tâncăbești. A fost ucis, împreună cu alți 13 legionari, la ordinul regelui Carol al-II-lea.
 
În  pădurea Tâncăbești, situată pe DN1, la jumătatea distanței dintre București și Ploiești, se află din 1999 o troiță monumentală ridicată pe locul unde au fost ucis liderul Mișcării Legionare și unde, în fiecare an, în preajma zilei de 30 noiembrie, au loc ceremonii religioase în memoria sa.

Prezentăm mai  jos transcrierea mesajului liderului Mișcării Legionare, aflat în Fonoteca Radioului:

„Dragi camarazi! După 15 ani de lupte, de prigoniri și de jertfe, tineretul României trebuie să știe că ceasul biruinței legionare nu mai este departe. Toate încercările de vrăjmășie vor fi strivite. Toate planurile de ademenire, toate încercările de cumpărare a sufletelor, toate încercările de dezbinare și toate trădările vor cădea la pământ. Priviți-i drept în ochi pe toți tiranii voștri! Îndurați cu resemnare orice lovitură! Suportați orice chin, căci jertfa noastră, a tuturora, va fi temelia de fier, de trupuri frânte și de suflete chinuite, a biruinței! Acei ce vor cădea dintre noi vor avea nume și morminte de eroi, iar cei ce ne vor ucide vor purta nume de trădători și vor fi blestemați din neam în neam.

Din adâncuri, se înalță biruitor legionarul. Cu sufletul său de stâncă, cei ce cred că-l pot învinge, ca și cei ce cred că-l pot cumpăra, se vor convinge curând, dar prea târziu, că s-au înșelat!”
VIDEO: