ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta ungară Katalin Novak și-a dat demisia, în contextul în care partidele de opoziție au tot făcut apel ca aceasta să se retragă din funcție din cauza deciziei acesteia de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii, informează Știripesurse.
 
Președintele Ungariei a mulțumit tuturor celor cu care a lucrat și a avut ocazia să lucreze, inclusiv colegilor și membrilor familiei sale. După ce prim-ministrul a depus un amendament constituțional pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, șeful statului a ținut un discurs înălțător, dar amar, în care și-a asumat responsabilitatea și a demisionat din cea mai înaltă funcție publică.

„În calitate de șef al statului, mă adresez astăzi pentru ultima oară. Demisionez din funcția de Președinte al Republicii. Decizia nu a fost dificilă din motive personale. A fost greu pentru că am depus un jurământ. Trebuia acum să găsesc un răspuns la întrebarea dacă voi putea continua să exercit funcția de președinte al republicii în folosul națiunii maghiare, fidel jurământului meu. Aș avea libertatea necesară pentru a-mi îndeplini bine îndatoririle de șef de stat suveran? Răspunsul meu la ambele întrebări este nu.”, a declarat Katalin Novak.