ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Soția președintelui ucrainean Olena Zelenska a avertizat la Davos că Rusia va încerca să își extindă războiul și în alte țări și că „nu a intenționat niciodată să se limiteze la granițele Ucrainei". „Acest război poate merge mai departe", a declarat ea într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos. Adresându-se liderilor mondiali, ea a spus că lumea ar trebui să lucreze pentru a evita o „criză globală la scară largă, totală”, transmite ȘtiriPeSurse. 

Referindu-se la posibilitatea unui accident nuclear în Ucraina, Zelenska a declarat că „nu putem permite să se întâmple un nou Cernobîl". „Nu vrem ca undeva în lume, copiii să fie forțați să învețe cum să se protejeze împotriva bolilor cauzate de radiații", a spus ea. Organismul de supraveghere nucleară al ONU încearcă de luni de zile să ajungă la o rezoluție după ce Rusia a preluat centrala nucleară din Zaporizhzhia, care a fost supusă unor bombardamente repetate.

În timp ce luna viitoare se împlinește un an de la invazia Rusiei, Zelenska a avertizat că actuala criză va continua să se extindă „dacă agresorul nu pierde curând", a relatat CNN, citat de Axios. „Ne confruntăm cu prăbușirea lumii așa cum o cunoaștem, așa cum suntem obișnuiți sau la ce aspirăm", a spus ea în fața audienței, potrivit unor extrase postate de Forumul Economic Mondial. Zelenska a vorbit despre interconectarea războiului din Ucraina cu problemele globale de insecuritate alimentară, energie și schimbări climatice.

„Cum vor atinge neutralitatea climatică dacă nu au oprit nici măcar arderea unor orașe întregi în Ucraina?", a întrebat ea, făcând desigur, referire la ruși. 

„Agresiunea rusă nu a fost niciodată menită să se limiteze la granițele ucrainene, această lucrare va merge mai departe și va face ca criza să se extindă dacă agresorul nu pierde", a adăugat ea. 

Zelenska i-a îndemnat pe lideri să se unească, spunând că „unitatea aduce pacea înapoi". 

„Ceea ce aveți cu toții în comun este că sunteți cu adevărat influenți. Dar există ceva care vă separă, și anume faptul că nu toți dintre voi folosiți această influență sau, uneori, o folosiți într-un mod care vă separă și mai mult".

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat forumului după Zelenska și a promis sprijin continuu din partea Uniunii Europene.

„Nu va exista nicio slăbire în sprijinul nostru ferm față de Ucraina. De la ajutorul pentru restabilirea energiei electrice, a încălzirii și a apei, până la pregătirea pentru efortul de reconstrucție pe termen lung", a declarat ea.

„Suntem alături de ei atât timp cât va fi nevoie și suntem alături de prietenii noștri ucraineni", a adăugat ea.