ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toate parohiile și mănăstirile ortodoxe din Georgia vor rămâne deschise pentru Duminica Floriilor și Paște, conform unei hotărâri luate de Patriarhul Ilia și publicate pe site-ul oficial al Patriarhiei Georgiene, citat de AvereaBisericii.ro
 
La fel ca în România, pe fondul epidemiei de Covid-19, în Georgia a fost instituit un regim de carantină, iar adunarea a mai mult de trei persoane în locuri publice este interzisă. În schimb, preoții georgieni pot sluji Sfânta Liturghie în curtea lăcașurilor de cult. În martie, Patriarhia Georgiei i-a chemat pe credincioși la mai multă rugăciune, pe preoți să stropească bisericile și străzile din jur cu apă sfințită și să tragă clopotele în fiecare zi.

Patriarhul Ilia consideră că pandemia este o încercare prin care creștinii sunt chemați să se întărească în credință și rugăciune.

„Astăzi, când o nouă molimă s-a răspândit în toată lumea și amenință viața populației, este firesc ca creștinii să își pună nădejdea în Domnul și să simtă chemare spre Biserică… Pentru credincioși, mâncarea spirituală este la fel de importantă și necesară ca mâncarea fizică; prin urmare, este imposibil să închidem ușile bisericilor, ci ele vor fi deschise pentru cei care vor să vină la biserică, să primească harul lui Dumnezeu și să fie întăriți spiritual”, a spus patriarhul Georgiei.

În egală măsură, acesta i-a îndemnat pe credincioși să respecte instrucțiunile corespunzătoare, să păstreze distanța socială, să rămână în curtea bisericii în timp ce asistă la slujbele religioase.

„Având în vedere situația actuală, aș dori să mă adresez fiilor noștri spirituali și să ofer următoarele sfaturi: urmați instrucțiunile corespunzătoare, respectați distanța stabilită în timp ce vă aflați aproape de alte persoane, inclusiv în biserică sau în curtea bisericii; la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe numai clericii ar trebui să rămână în biserică, în timp ce un număr limitat de enoriași au voie să li se alăture în catedralele mari, deși recomand ca enoriașii să rămână în curtea bisericii”.

Patriarhul Ilia a mărturisit în urmă cu câteva săptămâni că a avut o viziune spirituală, prin care a înțeles că „vom putea depăși această boală, cu ajutorul rugăciunii și cu binecuvântarea Domnului”. Acesta a mai spus că ținerea sfintelor slujbe are o importanță extrem de mare pentru întreaga națiune, fiind în plan spiritual la fel de importante ca eforturile medicale făcute în plan fizic.

PF Ilia a fost desemnat de CNN „persoana cea mai de încredere din Georgia”. Preocupat de rata scăzută a natalității din țara sa, Patriarhul Ilia a vorbit cu fiecare prilej despre aceast flagel și s-a oferit să boteze personal orice copil născut într-o familie care să aibă deja cel puțin doi copii. Astfel, a devenit părintele spiritual (nașul) a peste 19.000 de copii.