ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Twitter a încetat să mai aplice politica COVID-19 privind „informațiile înșelătoare", care a dus la eliminarea de pe platformă a aproape 100 000 de conținuturi și la suspendarea a peste 11 000 de conturi. Un articol interesant pe această temă a fost publicat pe Defender, în care autorul amintește inclusiv situația medicilor cenzurați pe canalul de socializare, din cauza atitudinii anti-vaccinistă sau pur și simplu revelatoare în contextul pandemiei.

Gigantul social media, care a fost preluat de industriașul Elon Musk la sfârșitul lunii octombrie, a precizat într-un raport că, începând cu 23 noiembrie, Twitter „nu mai aplică politica COVID-19 privind informațiile înșelătoare".

Raportul a inclus informații despre acțiunile de aplicare a legii întreprinse de Twitter în legătură cu politicile sale privind conținutul COVID-19. Între ianuarie 2020 și septembrie 2022, au fost contestate 11,72 milioane de conturi, 11.230 de conturi au fost suspendate și 97.674 de bucăți de conținut au fost eliminate.

Politica, care a fost introdusă pentru a reduce răspândirea „dezinformării dăunătoare" legate de COVID-19, a fost lăudată de unii, inclusiv de Dr. Vivek Murthy, medicul chirurg general al SUA, care, într-un aviz privind „construirea unui mediu informațional sănătos", a citat regulile Twitter ca model pentru companiile care luptă împotriva dezinformării.

Dar aplicarea cu mână forte a politicii a stârnit critici, cum ar fi atunci când, la începutul acestui an, Twitter a marcat numeroase tweet-uri cu informații concrete despre COVID-19 ca fiind dezinformare și a suspendat conturile unor oameni de știință și medici.

Represiunea

Într-un caz, Twitter a blocat o postare a medicului chirurg general din Florida, Joseph Ladapo, care promova o analiză care afirma că a existat un număr mare de decese legate de probleme cardiace în rândul bărbaților care au luat un vaccin COVID-19 cu ARNm.

Postarea, care a fost deblocată câteva ore mai târziu, sună astfel: "Astăzi, am publicat o analiză privind vaccinurile cu ARNm COVID-19 de care publicul trebuie să fie conștient. Această analiză a arătat un risc crescut de deces legat de afecțiuni cardiace în rândul bărbaților între 18 și 39 de ani. FL nu va păstra tăcerea asupra adevărului". De asemenea, a făcut un link către ghiduri și un comunicat de presă privind analiza.

Mai mulți membri ai administrației guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, au criticat Twitter pentru că a blocat postarea lui Ladapo.

„Twitter nu a explicat DE CE concluziile studiului constituie "dezinformare" și nici nu a dovedit că acestea sunt greșite", a scris purtătoarea de cuvânt a lui DeSantis, Christina Pushaw, pe Twitter.

„"Aceasta este o mișcare inacceptabilă și orwelliană pentru ca narațiunea să prevaleze asupra faptelor", a scris pe Twitter Bryan Griffin, secretarul de presă al guvernatorului.

Ladapo a comentat incidentul după ce postul său a fost restabilit: „Îmi place discuția pe care am stimulat-o. Nu este minunat când discutăm despre știință în mod transparent în loc să încercăm să ne anulăm unii pe alții?", a scris el.

Într-un alt caz, Dr. Peter McCullough, un renumit medic internist și cardiolog din Texas care a ridicat semne de întrebare cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinurilor COVID-19, a fost suspendat de pe Twitter, iar contul său rămâne blocat. Doctorul a împărtășit experiența sa într-un interviu acordat lui Kennedy Jr.
 
VIDEO:
 


 
 
 McCullough este una dintre mai multe persoane care au dat în judecată Twitter pentru că le-a suspendat conturile din cauza unor informații legate de COVID-19.

Greșeli făcute

În luna august, după ce Twitter a primit o serie de plângeri și întrebări cu privire la aplicarea în forță a politicii privind conținutul COVID-19, compania a eliminat o serie de etichete de avertizare de pe tweet-uri și a restabilit conturile.

Twitter a recunoscut, de asemenea, problema într-un interviu acordat publicației The Washington Post.

„Lucrăm mereu pentru a îmbunătăți siguranța serviciului nostru și ne asigurăm că oferim căi de atac atunci când greșim prin intermediul proceselor noastre de apel", a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Twitter, Celeste Carswell, pentru publicație.

„Recunoaștem greșelile făcute în aceste cazuri și revizuim protocolul echipei noastre pentru a ne proteja împotriva unor astfel de greșeli în viitor".

Carswell nu mai este angajată la Twitter, potrivit biografiei sale de profil, probabil ca parte a disponibilizărilor pe scară largă din cadrul companiei de când Musk a preluat conducerea. Contul oficial de comunicare al Twitter a fost inactiv din 30 octombrie.

Musk va dezvălui detalii despre „suprimarea libertății de exprimare" de către Twitter

Musk a promis că va reduce politicile de cenzură ale Twitter, despre care mulți conservatori au afirmat că sunt discriminatorii și echivalează cu suprimarea libertății de exprimare.

În același timp, el a promis într-o scrisoare deschisă că nu va permite ca platforma să devină un „Iad al tuturor" în care se poate spune orice „fără consecințe".

„În plus față de respectarea legilor țării, platforma noastră trebuie să fie caldă și primitoare pentru toți", a scris Musk.

De asemenea, el a anunțat la începutul lunii noiembrie că noua politică a Twitter este „libertatea de exprimare” adăugând că Twitter va demonetiza și nu va promova "tweet-urile pline de ură/negative".

„Nu veți găsi tweetul decât dacă îl căutați în mod specific, ceea ce nu este diferit de restul internetului", a spus Musk.

Musk a declarat pe 29 noiembrie că dosarele interne ale Twitter privind „suprimarea libertății de exprimare" a companiei vor fi dezvăluite „în curând", ceea ce va crea așteptări că se va face lumină asupra acțiunilor opace ale firmei în ceea ce privește blocarea conținutului și interzicerea conturilor.

Dosarele Twitter privind suprimarea libertății de exprimare vor fi publicate în curând chiar de Twitter. Publicul merită să știe ce s-a întâmplat cu adevărat", a declarat Musk într-o postare la sfârșitul zilei de luni.

Criticii susțin de mult timp că Twitter a folosit standarde vagi pentru a cenzura sau suspenda conturi și că cei vizați sunt preponderent cei care exprimă opinii conservatoare.

Twitter a negat orice părtinire în acțiunile sale, insistând în repetate rânduri că nu face decât să respecte politicile sale de moderare a conținutului.