ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16.25 Premierul Viorica Dancilă participă la cea de-a doua paradă militară de Centenar, la Focșani.  Evenimentul a început cu intonarea imnului național.

Alături de premierul României este și Florin Iordache, Eugen Teodorovici, Petre Daea,Tudorel Toader, dar și alți lideri importanți din PSD.

Împreună cu președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, Viorica Dancilă a fost și la Mausoleul din Mărășești, pentru a aduce un omagiu eroilor care s-au jertfit pentru a face posibila Marea Unire. La Mausoleul de la Mărășești, acolo unde sunt înhumate osemintele a peste 5.000 i de ostași cunoscuți și necunoscuți, care s-au jertfit în Primul Război Mondial, a fost oficiată o slujbă specială de un sobor de preoți în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Ciprian, Arhi-Episcopul Buzăului și Vrancei.

ACTUALIZARE 16:10 Parada militară de la Alba Iulia s-a încheiat. 

 
ACTUALIZARE 15.30 Parada militară închinată Centenarului Marii Uniri a început. Peste două mii de miliari au fost prezenți la defilarea de la Alba Iulia. Defilarea a fost deschisă de comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj Napoca, general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, cel care a coordonat organizarea evenimentului de la Alba Iulia
 
ACTUALIZARE 15:00  Momentul culminant al Centenarului, organizat la Alba Iulia.  Zeci de mii de oameni, în costume populare, fluturând steagul tricolor, – veniți cu căruțe, biciclete sau automobile – au venit în orașul Marii Uniri pentru a se bucura împreună de momentul istoric: Centenarul Marii Unirii. Peste o sută de mii de oameni, conform autorităților, au ajuns pe 1 Decembrie în capitala Marii Uniri. 
 
Klaus Iohannis  participă, de la ora 15.00, la inaugurarea Monumentului Unității Naționale, iar 30 de minute mai târziu la ceremonialul militar, care se anunță a fi cel mai grandios din ultimii ani. Prin tradiție, parada este principalul punct de atractie al manifestarilor din 1 Decembrie. Pe lângă președintele României, la ceremonii au fost prezenți și șeful SIE, Eduard Hellvig, procurorul general, Augustin Lazăr, conducerea PNL, dar și comisarul european Corina Crețu.

Vor defila pe jos 23 de detasamente cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apărării Naționale (Statul Major al Forțelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul pentru Forțele pentru Operații Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor) și Serviciul Român de Informații.

De asemenea, vor participa la ceremonie 18 detașamente de defilare pe roți, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice.
Vor survola zona și 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Soim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi și formațiuni pe jos și îmbarcate ale armatei poloneze.

Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie, mai arata Biroul de Informare al Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

De asemenea, și Familia Regală va participa la ceremonii.
 
 
Știrea inițială

Parada militară de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf din Capitală s-a încheiat, la eveniment participând aproximativ 20.000 de persoane venite să vadă militarii și tehnica Armatei. Manifestările de Ziua Națională au început în Capitală la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. Peste 4 mii de militari cu peste 200 de tancuri, blindate și alte vehicule de luptă au trecut pe sub arcul de Triumf, începand cu ora 10:00.  În aer au zburat 50 de aeronave. La eveniment au luat parte și 500 de soldați străini din 21 de țări. În Alba Iulia, capitala de suflet a României dar si orașul unde s-a înfăptuit Unirea Transilvaniei cu Regatul României, parada militară începe de la ora 15:30. 

Parada a debutat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către președintele Klaus Iohannis, după care a fost intonat Imnul Național. Au fost trase salve de tun, iar șeful statului a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf, după care a urmat un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți la datorie în războaiele mondiale și în teatrele de operații.

 
Potrivit MApN, detașamentele de militari străini au fost din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.
 
La eveniment au asistat mii de oameni. În tribuna oficială s-au aflat președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, miniștri, parlamentari, alți oficiali.
 
La parada militară de Ziua Națională a României a participat și Royal Marines Band, orchestra reprezentativă a Marinei britanice, care susține în țara noastră mai multe concerte în cadrul colaborării militare româno-britanice în Anul Centenarului.

Pe timpul ceremoniilor au fost executate 21 de salve de artilerie.
 
"Activități similare vor avea loc în marile garnizoane din țară, cu participarea reprezentanților Armatei României, precum și în teatrele de operații în care se află în misiune militari români. Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, Drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz", se precizează în comunicat.
MApN transmite că, pentru buna desfășurare a Paradei Militare Naționale, Brigada Rutieră București va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piața Arcul de Triumf.
 
ALBA IULIA
 
Peste 2.000 de oameni au asistat sâmbătă la Alba Iulia la ceremonialul primirii soliilor din Cetățile de Scaun și la dezvelirea a două plăci omagiale cu numele celor 1.228 de delegați care, la 1 Decembrie 1918, au decis Unirea Transilvaniei cu România.

După ce muzeograful Tudor Roșu, care l-a întruchipat pe Vasile Goldiș, a dat citire în Sala Unirii "Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia", pe esplanadă, în prezența a peste 2.000 de oameni, s-a desfășurat tradiționalul ceremonial al primirii soliilor din Cetățile de Scaun - Târgoviște, Suceava și Alba Iulia.

Peste două mii de oameni din țară și diasporă, unii veniți de la mii de kilometri distanță, dotați cu numeroase steaguri tricolore, asemănătoare inclusiv celor de acum 100 de ani, au plecat sâmbătă dimineața din gara Alba Iulia spre Cetate, locul unde au loc manifestările prilejuite de Ziua Națională, în "Marșul Unirii", un eveniment organizat de Platforma Unionistă "Acțiunea 2012".

"Ne-am adunat din toate colțurile țării pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire și pentru a spune că țara nu este întreagă. România din 1918 este ruptă. Ne vrem frații acasă, vrem să facem unirea Republicii Moldova cu România. Vrem să aducem Basarabia acasă și de-asta ne-am adunat din toate colțurile țării, pentru a transmite acest mesaj important", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Acțiunii 2012, George Simion.

El a susținut că la debutul marșului nu au putut ajunge și basarabenii. "Au fost multe autocare în vamă și nu au apucat să treacă toate și mai avem întârziere în sosirea autocarelor din Basarabia. Șapte mii de basarabeni au venit pentru a participa la Alba Iulia la serbările organizate aici", a spus Simion.

La acțiune au ajuns însă la timp și români din Anglia, Italia, Spania, Germania, veniți cu zeci de autoturisme.
 
Timișoara

La parada de la Timișoara au defilat 700 de oameni și 144 de mijloace auto. Evenimentul a început la ora 13.30. A fost prezentat onorul, a avut loc salutarea Drapelului de Luptă, a fost intonat Imnul Național, și a avut loc o slujbă cu un sobor de preoți.

Parada militară propriu-zisă a început după ora 14, fiind întârziată de discursurile oficialităților. De altfel, discursul premierului Vorica Dăncilă, citit de prefectul de Timiș, Eva Andreaș, a fost huiduit pentru câteva secunde.

Au defilat detașamentele cu tehnica Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Penitenciarului Timișoara și detașamentele Direcției Poliției Locale. Au brăzdat cerul și două elicoptere…

A avut loc și un moment artistic, susținut de Muzica Militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, solista de muzică populară Cristina-Teodora Stanciu și recitatorul de poezie/actorul Teatrului Național Timișoara Bogdan Spiridon.

 

<