ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câștigătorul premiului record pus în joc de loteria Powerball – în valoare de 1,3 miliarde de dolari – este Cheng „Charlie” Saephan, un imigrant asiatic care s-a stabilit în urmă cu 30 de ani în orașul Portland din statul american Oregon, relatează ABC News.
 
În timpul unei conferințe de presă la sediul Loteriei Oregon din Salem, Oregon, soțul și soția Cheng și Duanpen Saephan și prietena lor Laiza Chao au fost anunțați drept câștigători ai masivului loto extras la începutul acestei luni.

Cheng Saephan, un imigrant din Laos care locuiește în Portland, a explicat cât de mult i-a schimbat viața câștigul la loterie în mijlocul luptei sale de opt ani împotriva cancerului.

„Mă bucur pentru familia mea, vor avea o viață bună”, a declarat Saephan în timpul conferinței de presă. „Mă lupt cu cancerul, așa că mă gândesc cum voi cheltui toți banii”, a spus el, adăugând că acum poate găsi un „doctor bun” și că el și soția sa intenționează să cumpere o casă cu câștigul lor global.

Saephan a emigrat în America în 1994 și lucra în domeniul aerospațial.

El, soția sa și prietena lor, Laiza Chao, au cumpărat 20 de bilete Powerball în speranța de a câștiga premiul cel mare.

„Am sunat-o pe Laiza în timp ce se îndrepta spre serviciu și i-am spus că nu trebuie să te duci la serviciu acum; am câștigat la loto; am câștigat jackpotul!”. și-a amintit Saephan în timpul conferinței de presă.

Uimitorul bilet Powerball în valoare de 1,326 miliarde de dolari a fost al patrulea cel mai mare jackpot Powerball din istorie și al optulea ca mărime în rândul jocurilor de jackpot din SUA, potrivit Loteriei din Oregon.

Pe 6 aprilie, un bilet norocos care a nimerit toate cele șase numere Powerball a fost vândut la magazinul Plaid Pantry din Portland, Oregon, a anunțat atunci loteria statului.

Numerele extrase pentru jackpot au fost 22, 27, 44, 52 și 69, cu un Powerball de 9, a declarat loteria.

„Acesta este primul nostru câștigător de o asemenea amploare, așa că este foarte interesant pentru noi”, a declarat Melanie Mesaros, purtător de cuvânt al Loteriei din Oregon, pentru ABC News pe 7 aprilie.

Câștigătorii loteriei au posibilitatea de a accepta o sumă forfetară în numerar de 621 de milioane de dolari sau de a primi plăți anuale din cei 1,3 miliarde de dolari, de asemenea înainte de impozitare - începând cu o plată imediată urmată de 29 de plăți anuale care cresc cu 5% în fiecare an, a precizat loteria.

Premiul cel mare este supus taxelor federale și taxelor de stat din Oregon.

Locația Plaid Pantry din nord-estul Portland va primi, de asemenea, un bonus de 100.000 de dolari pentru că a vândut biletul câștigător, potrivit loteriei.

„Plaid Pantry este încântată să afle că unul dintre cele 104 magazine din Oregon a vândut biletul Powerball în valoare de 1,3 miliarde de dolari”, a declarat președintele și directorul executiv al Plaid Pantry, Jonathan Polonsky, într-o declarație pentru Loteria din Oregon. „Acest magazin este unul dintre cele mai noi și mai iubite magazine ale noastre. Încasările de la Loteria din Oregon finanțează multe programe de care beneficiază toată lumea din stat, iar noi am fost un partener mândru al Loteriei din Oregon încă de la început.”

Persoanele cu biletul câștigător în valoare de 1,326 miliarde de dolari s-au prezentat pe 8 aprilie și au fost supuse unui proces de verificare înainte ca identitatea lor să fie anunțată.

„Acesta este un câștig de jackpot fără precedent pentru Loteria din Oregon”, a declarat Mike Wells, directorul Loteriei din Oregon, într-un comunicat de presă din 8 aprilie. „Ne luăm toate măsurile de precauție pentru a verifica câștigătorul înainte de a acorda premiul în bani, ceea ce va dura ceva timp.”

Jackpotul Powerball a crescut anterior la o valoare estimată de 1,3 miliarde de dolari înainte de extragerea din 6 aprilie, după o serie record fără niciun câștigător al jackpotului.

Powerball nu a mai fost câștigat de la 1 ianuarie, când un bilet vândut în Michigan a revendicat un jackpot de 842,4 milioane de dolari.

În 2022, cel mai mare jackpot al loteriei americane, în valoare de 2,04 miliarde de dolari, a fost câștigat în California.

Powerball este un jackpot multi-statal operat de 44 de state, plus Districtul Columbia, Insulele Virgine americane și Puerto Rico, potrivit Oregon Lottery.

Biletele Powerball costă 2 dolari pe joc, iar șansele de a câștiga jackpotul sunt de 1 la 292,2 milioane, potrivit Powerball.