ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serghei Chemezov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că „operațiunea militară” din Ucraina a împiedicat un atac asupra Rusiei, despre care a spus că va ieși victorioasă în ciuda sancțiunilor impuse de Occident, relatează Yahoo News.
 
Chemezov conduce conglomeratul rusesc de stat Rostec, specializat, printre altele, și în producerea de tehnologie militară. Înainte de căderea URSS în 1991, actualul oligarh a lucrat ca spion KGB cu Putin în Germania de Est.

Putin pretinde că „operațiunea militară specială” - denumirea eufemistică obligatorie pentru invazia din Ucraina - este esențială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce Statele Unite au extins alianța militară NATO până la granițele acesteia și au sprijinit liderii pro-occidentali de la Kiev.

Ucraina spune că luptă pentru propria-și existență, iar Statele Unite și aliații europeni și asiatici au condamnat invazia rusă.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, după ce Occidentul a impus sancțiuni dure asupra aproape întregului sistem financiar și corporatist rusesc pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Dacă aruncați o privire asupra istoriei Rusiei, în aproape toată istoria ei, Rusia s-a luptat cu diferite sancțiuni, cu inamici care au încercuit-o și întotdeauna a ieșit învingătoare”, a declarat directorul general al Rostec, Chemezov, în fața angajaților. „Și de data asta va fi la fel”, a opinat el.

„Nu va fi ușor de trăit. Sancțiunile sunt destul de serioase”, a spus Chemezov, potrivit unei înregistrări video cu remarcile sale trimise de Rostec. Însă el consideră că sancțiunile internaționale îi vor obliga Rusia să se dezvolte și mai mult pe plan intern.

Oligarhul a descris invazia din Ucraina ca fiind a acțiune necesară pentru a preveni o lovitură a Kievului împotriva regiunilor susținute de Rusia din estul Ucrainei și apoi asupra Rusiei înseși.

Rostec este una dintre corporațiile de stat ale Rusiei cu interese în domeniul armelor, ingineriei aeronautice, radioelectronicii, tehnologiilor medicale, materialelor inovatoare.

Printre activele sale se numără AvtoVAZ, KAMAZ, UAC, Russian Helicopters, UEC, Uralvagonzavod, Shvabe și Kalașnikov.
 
Serghei Chemezov avea, indirect, afaceri și în România. Firma PJSC Uralkali din Federația Rusă, al cărei președinte al consiliului director este nimeni altul decât Chemezov, deținea în Letonia compania Uralkali Trading, care încasa bani pentru a livra clorură de potasiu unor firme din România. De exemplu, firma Fertop Agro din Iași a fost sancționată de ANAF în 2020 cu amendă de 30.000 lei și confiscarea mărfii (clorură de potasiu, provenit de la Uralkali Trading) în valoare de peste 416.000 lei pentru afacerile făcute cu entități comerciale deținute de oligarhul rus Serghei Viktorovici Chemezov, aflat pe lista neagră a UE și SUA după invazia Crimeei de către Federația Rusă din 2014. Fertop Agro a contestat amenda în instanță, iar Tribunalul Iași a anulat în februarie 2021 sancțiunile impuse în 2020 de ANAF acestei firme, care s-a apărat spunând că nu știa cine sunt acționarii companiei letone de la care importa îngrășăminte chimice. 
 
Numai că Serghei Chemezov mai este vizat și de sancțiunile impuse de U.E. în 2022 împotriva Rusiei și reprezentanților săi, după invadarea Ucrainei. Alături de Vitali Saveliev și Mihail Poluboiarinov, Chemezov este membru și în consiliul de administrație al companiei Aeroflot PJSC (Tarom-ul rusesc). Astfel că ANAF a blocat joi conturile bancare ale reprezentanței din România a companiei ruse Aeroflot. Este vorba de 3 conturi pe care reprezentanța Aeroflot le are la banca Raiffeisen în România.
 
Săptămâna a început prost pentru Chemezov și în Spania, unde guvernul a dispus luni confiscarea yacht-ului său, Valerie, din portul Barcelona. Nava are 85 de metri și o valoare de circa 140 de milioane de dolari. Se pare că miliardarului patriot rus KGB-ist nu-i plăceau apele Volgăi.
 
 
 
Video cu yachtul de 140 de milioane de dolari: