ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toți locuitorii Mănăstirii Valaam din Rusia sunt obligați de stareț să se vaccineze împotriva noului coronavirus, iar cei ce refuză vor fi alungați din mănăstire, informa agenția RIA Novosti joi, 24 iunie 2021. Viețuitorii mai vârstnici, considerați ca făcând parte din „grupa de risc”, urma să fie vaccinați sâmbătă și duminică.

Starețul mănăstirii stavropegice, episcopul Pancratie de Troițk, a anunțat că vaccinarea împotriva coronavirusului va fi obligatorie pentru lucrătorii care locuiesc la mănăstire, pentru obștea mănăstirii, clerul și angajații acesteia.

Binecuvântare pentru vaccinare: ascultarea călugărească se confundă cu cea militară

„Principiul fundamental pentru orice mănăstire: ascultarea față de stareț, față de cler. Dacă este respectată - mănăstirea dăinuiește și se dezvoltă în mod normal, dacă nu - totul se prăbușește. Prin urmare, nu puteam lăsa o problemă atât de gravă la liberul arbitru - există o binecuvântare”, a declarat episcopul. Despre cei care nu acceptă vaccinarea (poate chiar invocând libertatea religioasă și cea de conștiință - n.r.), fața bisericească a spus că vor fi „pur și simplu îndepărtați din mănăstire, fără nici o plată”. El recunoaște că printre călugări „sunt câțiva (care refuză, n.r.), din păcate - puțini, dar sunt”. „Dar dacă vom fi vaccinați, nu vom mai fi atât de speriați”, a adăugat el, dorind probabil să se arate și înainte-văzător cu duhul.

Pașaportul de vaccinare/testare, impus și pelerinilor

Pelerinilor care vin la mănăstire, după cum a spus starețul Pancratie, li se va impune să prezinte certificate de vaccinare sau rezultatele testelor PCR.

Pancratie însuși a fost vaccinat cu serul experimental Sputnik V în septembrie 2020. Citiți aici despre efectele secundare ale acestuia. În Federația Rusă, deși vaccinarea cu serurile anti-Covid, inclusiv cu Sputnik V, e încă voluntară, totuși Guvernul împreună cu Patriarhia Moscovei creează tot felul de condiționări pentru a impune vaccinarea celor din subordine.

Mănăstirea Valaam a Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos este situată în arhipelagul Valaam, în lacul Ladoga, și era vizitată anual de peste 100 de mii de pelerini și turiști. În prezent, în mănăstire viețuiesc aproximativ 200 de călugări. Mulți dintre aceștia și-au făcut bagajele, pregătindu-se să fugă din obștea monahală. Ei se declară șocați nu numai de faptul că li se impune să se injecteze cu serurile experimentale Covid, dar și de felul în care li s-a cerut acest lucru de la stăreție.