ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ursula von der Leyen a fost dată în judecată de NY Times la Curtea Europeană de Justiție pentru a obține SMS-urile prin care a „negociat” direct cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, achiziționarea a miliarde de doze de vaccinuri, anunță Politico pe data de 13.02.2023, anunță europarlamentarul Cristian Terheș. ActiveNews este prima publicație din România care a scris despre aceste SMS-uri în care poate să apară și numele țării noastre urmat de anumite zerouri cu câte o cifră oarecare în față care într-o lume normală ar trebui să se transforme în ani în spatele unui fost premier, după gratii. Inițial știrea a fost ignorată de presa mituită din România, care a descoperit scandalul de abia după vreo 10 zile când acesta creștea la Bruxelles.

„Publicația se va confrunta cu avocații UE în cea mai înaltă instanță europeană, argumentul acesteia fiind că instituția  Comisiei are obligația legală de a publica mesajele, care ar putea conține informații despre acordurile UE privind cumpărarea de doze de COVID-19 în valoare de miliarde de euro", arată Politico.

Dosarul în cauză, ce are numărul T-36/23 „Stevi and The New York Times v Commission”, a fost înregistrat pe data de 25 ianuarie 2023 și făcut public public azi, 13 februarie 2023, scriu sursele citate

Scandalul a pornit după ce în aprilie 2021 NY Times a relatat că Ursula von der Leyen a discutat direct, prin SMS, cu Albert Bourla achiziționarea a 1,8 miliarde doze de vaccin, fără ca acea negociere să se fi făcut urmând procedura legală.

„Pe data de 21.05.2021 am arătat într-un mesaj public, fără să fi știut de aceste discuții directe dintre Ursula von der Leyen și Albert Bourla, că negocierea făcută de Ursula ridică foarte mari probleme, care demonstrează, în primul rând, că vaccinurile nu sunt eficiente”, comentează europarlamentarul român.

„Conducerea UE îi vrea pe toți cetățenii europeni vaccinați cu încă 4 doze de vaccin în 2022 și 2023. Cinci concluzii ce rezultă de aici!”, arăta Terheș.

Ulterior articolului din NY Times jurnaliștii au cerut date despre aceste SMS-uri, pe care Comisia Europeană a refuzat să le predea. Citiți și Interesele secrete pentru care Ursula von der Leyen vrea să vaccineze toată Europa de 3 ori

Solicitarea NYT venea după ce un jurnalist de la publicația NetzPolitik.org, Alexander Fanta, făcuse în ianuarie 2022 o plângere la Ombudsman-ul european (echivalentul Avocatului Poporului din România), care, după ce a anchetat Comisia Europeană, a concluzionat că aceasta a comis „administrație defectuoasă” (maladministration) în modul cum a gestionat aceste mesaje și cererea de comunicare a acestora către jurnaliști, scrie Terheș. Ombudsman-ul a solicitat la rândul lui mesajele dar a fost întâmpinat cu refuz de Comisia Europeană.
Comisarul UE pentru valori și transparență, Věra Jourová, a susținut - fără dovezi -  că este posibil ca mesajele text să fi fost șterse, din cauza „naturii lor efemere și de scurtă durată”.

„Ulterior s-a aflat despre contractele încheiate de Ursula von der Leyen cu firmele producătoare de vaccinuri care sunt în continuare nepublicate în întregime.”, mai scrie europarlamentarul. ActiveNews este, de asemenea, singura publicație din România care a publicat contractele secrete ale Comisiei cu Pfizer și Moderna dar de dinainte de noile negocieri cu Pfizer.

Cotidianul german Bild - care, la fel ca Politico, este deținut de editorul Axel Springer - a obținut în instanță unele documente legate de negocieri, inclusiv corespondența prin e-mail începând cu iunie 2020 dar fără să apară contactele anterioare ale Ursului von der Leyen cu Bourla, directorul general al Pfizer, scrie Politico.

„Referitor la toate aceste acțiuni ale Ursulei von der Leyen, și încercarea de acoperire a abuzurilor sale de către Comisia Europeana, asistăm în acest moment la cel mai mare scandal de corupție, dacă nu din istoria umanității, atunci clar din istoria UE. Soluția este ca Ursula von der Leyen să-și dea demisia de îndată!”, mai susține europarlamentarul român.