ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de oameni sunt așteptați sâmbătă la Mănăstirea Nicula din Cluj, destinația unuia dintre cele mai mari pelerinaje din țară. 

Oameni din întreaga Transilvanie, dar și din alte regiuni ale României, vin aici în ziua Sfintei Marii pentru a se ruga și pentru a se închina la Icoana Făcătoare de Minuni a Fecioarei, despre care se spune că a lăcrimat zile în șir, în urmă cu mai multe sute de ani, transmite Agerpres.
 
Mulți dintre credincioși parcurg pe jos drumul de acasă până la vechea mănăstire, chiar dacă acesta are zeci sau peste o sută de kilometri lungime.

Un grup de credincioși din satul Derșida, județul Sălaj, a pornit la începutul săptămânii pe jos în pelerinaj spre Mănăstirea Nicula din județul Cluj, pentru a participa alături de mii de credincioși la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Pelerinii sălăjeni respectă o tradiție de peste 100 ani, iar pe drum se roagă și cântă pricesne.

'Norodul', cum i se spune grupului în această zonă, a fost petrecut în dimineața plecării de oamenii din sat, care le-au urat pelerinilor să ajungă cu bine.

'Suntem peste 20 de pelerini, tineri, dar și oameni mai în vârstă, care a pornit în pelerinaj, pe jos, din Derșida, până la Mănăstirea Nicula, de care ne despart peste 150 de kilometri. Avem în urma noastră un cărăuș cu cai și căruță, care ne duce bagajele, iar în față avem o cruce cu o coroană de flori și un ștergar alb cu flori', a spus organizatorul grupului de pelerini sălăjeni, educatoarea Codruța Chiș.

Oamenii merg în acest pelerinaj cântând pricesne și fac scurte opriri pentru a mânca, iar în cursul nopții se adăpostesc în gospodăriile întâlnite pe drum, cel mai adesea direct în curți sau în fânul din șură.
Potrivit informațiilor oferite de Mitropolia Clujului, Mănăstirea de la Nicula este atestată documentar în anul 1552. În primul secol de existență a fost o așezare monahală modestă, "un fel de sihăstrie a câtorva călugări retrași în pustietatea codrului, păstrând urma discreției la fel ca în cazul altor vetre monahale ardelene", după cum susțin reprezentanții Mitropoliei Clujului.

Numele ei a ieșit la lumină de abia în primăvara anului 1699, prin icoana Maicii Domnului, zugrăvită în 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod, cumpărată de la acesta de nobilul român Ioan Cupșa și donată apoi Mănăstirii Nicula. Icoana, care este elementul central al pelerinajului, s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul Isus în brațe și a devenit, peste secole, una dintre cele mai emblematice reprezentări ale Fecioarei în Transilvania.