ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Colosalele contracte de achiziții de armament semnate de regimul de la Varșovia includ, între altele, tancuri, tunuri autopropulsate și lansatoare de rachete, pe lângă avioane F-35 și fregate.

Polonia se înarmează rapid și cumpără arme într-o frenezie.

Zilele trecute, armata poloneză a recepționat primele tancuri și piese de artilerie în cadrul unui contract încheiat cu Coreea de Sud în luna iulie.

În valoare de 5,8 miliarde de dolari, afacerea include 189 de tancuri K2, 212 mortiere autopropulsate K9, 48 de avioane ușoare de luptă FA-50 și 288 lansatoare de rachete K239 Chunmoo.

Anterior contractului cu Seulul, Varșovia comandase 250 de tancuri americane Abrams.

În urma celor două acorduri, numărul tancurilor Poloniei va fi dublu față de cel al armatei franceze, constată Le Figaro.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, citat de ziarul francez, declara în iulie că Polonia va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”.

În cadrul acelorași ambiții, guvernul polonez are în vedere creșterea substațială a numărului soldaților săi, de la 170.000 în prezent, la 300.000 până în 2035.

De asemenea, sporirea cheltuielilor militare până la nivelul de 3% din PIB, un procent mai mare decât al tuturor celorlalte state membre UE.

Însă ambițiile militare ale Poloniei nu se limitează doar la forțele terestre. În afara avioanelor ușoare de luptă coreene, FA-50, ea a încheiat un contract cu SUA pentru achiziționarea a 32 de aparate F-35, în valoare totală de 4,6 miliarde de dolari.

De asemenea, pentru întărirea forțelor sale navale, Polonia a comandat trei fregate britanice și două nave de spionaj produse de compania suedeză SAAB.

Comentând această înarmare rapidă, Frederic Mauro, de la International and Strategic Relations Institute, a declarat pentru Le Figaro:

„Această înarmare reprezintă triumful conceptului de autonomie strategică.”

Și Mauro a adăugat:

„Războiul din Ucraina a demonstrat cât de important este să dispui de mari cantități de echipament (militar) ieftin. Astăzi, în Europa, în condițiile războiului din Ucraina, se vorbește despre o economie de război. A avea arme moderne nu este suficient. Trebuie să ai din abundență.”