ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agricultorii francezi continuă, pentru a doua săptămână, să facă presiuni asupra guvernului de la Paris, nemulțumiți de scǎderea preţurilor la care sunt achiziţionate produsele lor. Cel puțin 300 de tiruri care veneau din afara țării nu au putut intra în Franța din cauza barajelor instalate de protestatari.
 
Duminică seara și luni dimineață au continuat protestestele începute în urmă cu două săptămâni de fermierii francezi. Mii de agricultori, din toate regiunile Franței, au instalat baraje la frontierele cu Germania şi Spania, controlând camioanele străine care veneau din afara ţării cu produse agricole. Și le-au  interzis să intre în țară.

Fermierii se plâng cǎ au ajuns sǎ vîndǎ carnea, precum şi alte produse, cum ar fi laptele, la preţuri derizorii care nu le acoperǎ cheltuielile de producţie. Ministrul agriculturii, Stéphane Le Foll, a recunoscut  cǎ 10% dintre cele 22 000 de ferme de creștere a animalelor sunt în situaţia de a da faliment din pricina scăderii prețului la lapte și carne. Și a descris ceea ce se întâmplă drept ”Criza agriculturii”.
 
Mai mulți factori, printre care scăderea cererii chineze și embargoul contra Rusiei, decis în urma crizei din Ucraina, au dus la scăderea prețurilor la principalele produse agricole - carnea de vită și cea de porc și laptele. 

Protestatarii au deturnat sensul unui slogan publicitar "Le lait, la vie" ("laptele înseamnǎ viaţǎ), transformându-l în "Le lait, la mort" ( "suntem producǎtori de lapte şi ne aşteaptǎ moartea").

La graniţa din estul ţării agricultorii alsacieni urcaţi pe zeci de tractoare au împiedicat, de duminică aseară, peste 200 de camionagii străini să intre în Franţa cu produse agroalimentare. Șase pasaje rutiere, dintre care 5 poduri care unesc Franţa şi Germania,au fost blocate de agricultori care au verificat sistematic toate camioanele care doreau să treacă graniţa. Iar cele care erau încărcate cu produse agricole sau agroalimentare la bord li s-a refuzat intrarea în Hexagon.

În sud-vestul Franţei, o sută de producători au făcut acţiuni similare la frontiera cu Spania. Ei au ameninţat că dacă găsesc carne sau fructe la bord destinate pieţei franceze vor deversa marfa în mijlocul autostrăzii. Acţiuni de acest gen riscă să mai continue şi astăzi în cursul zilei la iniţiativa principalului sindicat agricol din Franţa, FNSEA. 

Încercând să atenueze furia ţăranilor, ministrul francez al agriculturii a reaminitit că şi francezii exportă produse agricole în ţările din jur. Și preşedintele François Hollande a promis că va menţine presiunea necesară pentru ca producătorii şi crescătorii francezi de animale să obţină ” preţuri decente” pentru produsele lor.

În urmă cu două săptămâni, la izbucnirea conflictului, s-au anunţat o serie de măsuri privind mărirea preţurilor la carnea de vită şi de porc şi la lapte. În paralel guvernul francez anunţase un plan de urgenţă în favoarea agricultorilor, plan ce poate ajunge până la 1,1 miliarde de euro.